Bläddra

Hyllning till Katalonien

Kategorier: Europas historia Historia Historia och arkeologi
Köp här

Hyllning till Katalonien

Kategorier: Europas historia Historia Historia och arkeologi
Köp här

I december 1936 anländer Orwell till Barcelona i Spanien för att som journalist rapportera om det inbördeskrig som rasar i landet. Men istället ansluter han sig till arbetarmilisen, för att som soldat försvara den republikanska regeringen mot de fascistiska styrkorna. Beväpnad med ett tyskt mausergevär från 1896 skickas han ut till fronten – och beskriver den brist på mat, disciplin och utrustning som råder. Det är en av flera överraskningar som väntar honom, och snart ska Orwells idealism krocka med verkligheten på ett sätt han aldrig kommer att glömma.

När han efter 115 dagar vid den aragonska fronten återvänder till Barcelona, beskriver han den paranoida stämning som tagit staden i sitt grepp. Det rensas bland de egna leden, vänner kastas i fängelse och gatustrider bryter ut när Komintern och de Stalintrogna partierna kräver att Orwells milis, den anti-stalinistiska POUM, ska lägga ner sina vapen.

Denna klassiker är en stark ögonvittnesskildring av det inbördeskrig som kom att förebåda 1900-talets stora kraftmätning.


Hyllning till Katalonien är i sig en högst läsvärd bok, både spännande och informationsmässigt innehållsladdad. Men dessutom ger den i mycket en personlig nyckel till Orwells senare verk Djurens gård och 1984. Det är tydligt nog vad han under sin halvårslånga spanienvistelse upplevde av kommunistisk lögnpropaganda och våldstaktik i förhållande till konkurrerande meningsriktningar på vänsterkanten, som blev avgörande för hans intensivt antitotalitära engagemang i fortsättningen.” - Carl Axel Westholm i Upsala Nya Tidning