Bläddra

Instagramdrottningen

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Instagramdrottningen

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Resumé Instagramdrottningen

 

De föddes i början av 2000-talet och kan inte föreställa sig en värld utan mobiltelefonen. Sacha, Solal, Lou, Léo, Jade… Stora barn på väg att bli vuxna och som på sociala medier tror sig ha hittat den mening som de inte längre finner hos de vuxna i sin närhet. Instagram dikterar de nya koderna, värderingsmässigt och estetiskt. Influencers av olika slag göder deras fantasi med horisonter lika avlägsna som drömlika. Och låter deras generation tro att det inte finns något annat.

 

Jade har förstått det och är själv influencer. Med tiotusentals följare är hon skolans megastjärna, men hon tål trots det ingen konkurrens. Leo, hennes före detta pojkvän, blir genom en smärtsam erfarenhet, medveten om det: Jade ber honom att förföra Sacha, för att hon ska tro att hon är utvald av skolans populäraste kille… Leo accepterar och Sacha dras in i spelet. Men Leos hjärta slår för någon annan – han har egentligen bara ögon för Emma, som han fick syn på en dag när hon kom ut från sin skola.

 

De båda har dessvärre inte mycket gemensamt. Han, en snygg och bortskämd kille, hon, en väluppfostrad ung flicka från en katolsk familj som tillbringar helgerna med studier och scoutläger.

 

I förhållandet till sina ständigt uppkopplade barn, har många föräldrar svårt att utöva någon slags auktoritet… Det gäller till exempel Ariane, mamma till Sacha, och Jérôme, Leos pappa som lärde känna varandra i sin tidiga ungdom, på universitets bänkar och under en tid då det varken fanns skärmar eller hashtags.

 

I denna ”Farliga förbindelser under Instagram-epoken” (Laclos’ Liaisons dangerueuses) målar den franska författaren Eliette Abecassis bilden av en ung generation som fallit offer för ett beroende och ett våld som sociala medier är anstiftare av – vare sig det är symboliskt eller verkligt – och som leder till likriktning och diskriminering, och skjuter drömmar och vänskapsband i sank. För övrigt kan nämnas att ingen av de inblandade personerna, varken den sluga Jade eller den naiva Emma, klarar sig oskadd ur dramat. ”Instagramdrottningen” är en roman om vår tid - träffsäker, angelägen och gripande.