Bläddra

Islandshästen I : Skötsel, Ridning och Avel

Kategorier: Djur och natur Hästar och ponnies Husdjur Livsstil, hobby och fritid
Köp här

Islandshästen I : Skötsel, Ridning och Avel

Kategorier: Djur och natur Hästar och ponnies Husdjur Livsstil, hobby och fritid
Köp här

Tappa inte hoppet om det är svårt i början!

Jag minns mycket väl när jag låg där i en snödriva och grät. Grät i ilska och förtvivlan över att jag inte kunde få min nyinköpte knappt 6-årige islandshäst, Léttir att gå i tölt eller åtminstone i ren trav!


Hur jag än försökte så blev det mest grisepass och när han tröttnat på mina fruktlösa försök satte han av i vild skengalopp mellan träden och hem till stallet. Jag minns också när jag och samme häst några år senare fjädrade fram i flott tölt och susade iväg i flygande pass, för att sedan muntert trava taktfast hem till stallet.


Jag har tänkt mycket på mina egna upplevelser med islandshästar när jag gjort intervjuerna till den här boken med kända och skickliga islandshästmänniskor på Island och i Sverige.


De har mycket klokt att säga, både till nybörjaren och till den som hållit på ett tag.


Det tar ofta två-tre år att rida och träna en häst innan det fungerar riktigt bra med gångarter och samspel med ryttaren. Islandshästen är inte vuxen varken till kropp eller själ förrän den är åtta år. Och den lär ha sin bästa period mellan nio och femton år. Men när jag tänker på mitt 26-åriga sto som fortfarande kan ge mig en hisnande upplevelse i sadeln är jag beredd att förlänga det tidsspannet.


Tänk om jag vetat detta när jag låg där i drivan och kände mig kass för att allt inte fungerade genast.


Nu vet du det i alla fall! 


Hälsningar Stina Helmersson, författare