Bläddra

Kampen mot Putin : Den ryska proteströrelsens uppgång och fall

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Kampen mot Putin : Den ryska proteströrelsens uppgång och fall

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här
Den 6 maj 2012, dagen innan Vladimir Putin skulle sväras in för sin tredje period som Rysslands president, gick kravallpolis till brutal attack mot en fredlig demonstration på Bolotnajatorget i centrala Moskva. Få insåg då att det skulle bli början på den största politiska processen mot oppositionella i modern rysk tid.

Efter ett halvår av massdemonstrationer hade regimen bestämt sig för att krossa den växande proteströrelsen. Då hade den inte bara samlat de största demonstrationerna i Moskva sedan Sovjetunionens fall, utan också enat oppositionen socialister, liberaler och nationalister bakom kravet på fria val.

Kampen mot Putin Den ryska proteströrelsens uppgång och fall tar med läsaren till den kokande stämningen på Moskvas gator och torg och till förhandlingarna mellan de olika oppositionsledarna som försöker hålla ihop rörelsen under trycket från interna slitningar och regimens förföljelser. Genom unika intervjuer med oppositionspolitiker som idag sitter fängslade eller lever i landsflykt bidrar boken med en ökad förståelse av Putins alltmer auktoritära styre, och inte minst av den mångfacetterade opposition som kämpar mot honom.

Per Leander, född 1982, är journalist och var på plats i Moskva som reporter under protesterna mot Putin.