Bläddra

Måndagsbarn

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.

Måndagsbarn

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här
"Du är ett måndagsbarn", fick jag höra när jag var liten. Måndagsbarn får ett tufft liv. Ingenting gratis där inte. De måste kämpa sig fram hela tiden, det var vad de sa. Jag är född 34 minuter efter midnatt. Det hade hunnit bli måndag och var inget att göra åt. Det är nog därför jag lever med den ständiga känslan av att allting kan gå åt helvete vilken dag som helst.

Vad är egentligen oddsen med en mor som övergavs på BB och placerades i fosterhem, en mormor som vistades långa tider på Beckomberga och en morfar som söp ihjäl sig? Som alla tre också var måndagsbarn?

Kanske inte underligt att det blev som det blev. Att jag också hamnade på psyket, och blev tablettberoende. Med tre små barn hemma som måste tas omhand och en forskningskarriär i spillror.

Men ni ska veta en sak. Måndagsbarn är starka. Vi reser oss upp gång på gång. Vi kommer igen.

En annorlunda berättelse om att återhämta sig från psykisk sjukdom och självdestruktivitet, bryta med tablettberoende och hitta en ny, oväntad väg i livet. Men också om hur hela familjen påverkas när en förälder plötsligt drabbas av psykisk ohälsa.

Skriven med ett stort stråk av svart humor.

Annika Gustavsson, född 1967, är kemist och arkeolog. Hon har tidigare arbetat med forskning och utveckling. Efter en utmattningsdepression bytte hon bana i livet.
Annika arbetar idag med text och drama, och driver det egna företaget Uggleskytten.

Med boken Måndagsbarn debuterar hon som författare.