Bläddra

Marknadens tyranni – och demokratins räddning

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Marknadens tyranni – och demokratins räddning

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Sedan 1980-talet har nyliberalismen stått högst på dagordningen. Ett snart 40-årigt ideologiskt experiment grundat på tilltron till avreglering, privatisering, stora skattesänkningar och jakten på tillväxt. I boken Marknadens tyranni och demokratins räddning skriver journalisten och författaren Björn Elmbrant att den nyliberala tankemässiga dominans vi lever under idag är så stark att vi ofta inte ens inser att den finns. Trots dokumenterade, monumentala misslyckanden tas dess ideologiska grundpelare fortfarande för sanningar. 

Samtidigt gör sig ett växande missnöje mot de etablerade politiska partierna påtagligt i land efter land och de liberala demokratiska värdena sätts på prov senast i det svenska riksdagsvalet.  Här ger Elmbrant en unik kartläggning över hur nyliberalismen svikit demokratins kärnuppgift att stå på de svaga och utsattas sida ett viktigt inlägg i eftervalsanalysen som efterfrågats för de större partierna. 

Varför drogs vi egentligen så starkt till det nyliberala ljuset, och hur ska vi göra annorlunda? 

Björn Elmbrant är journalist och författare, med en gedigen bakgrund som politisk reporter för tidningar, radio och tv. Han har tidigare gett ut ett flertal politiska biografier och samtidsanalyser, bland annat över Olof Palme och Thorbjörn Fälldin. År 2000 fick Elmbrant Stora Journalistpriset.