Bläddra

Märkta kort 31 noveller

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Märkta kort 31 noveller

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

En av de 31 novellerna heter Döden på eftermiddagen och handlar om tjurfäktning. Där är utgången given. Så är det om korten är märkta. Men i MÄRKTA KORT är inte utgången given.

Hos Charles Bukowski får det skitiga ta plats, och det ändrar färg och form och får själ. Därför kallar Einar Heckscher sitt förord för Blomster i en soptunna. Dessa nyöversatta noveller sticker upp ur den amerikanska undervegitationen, slår ut i full blom på bakgårdarna och hyllar den människa som står pall i livet. Einar Heckscher skriver i förordet: "Hans självironi kan vara lika brutal som hans förakt för choser och förljugen högfärd. Men han har också betraktat andra människor med lika delar barnslig häpnad och klinisk blick på sina vanliga jobb och sina barrundor, i sina förhållanden och under sina besök på trav- och galoppbanor."

Ensamt på toppen, Satans son, Fem cent, Lösensumman och Galen nog heter några av de 31 novellerna.

Charles Bukowski föddes i Andernach i Tyskland 1920. Hans mor var tyska och hans far amerikansk soldat. Pappan återvände med familjen till USA 1923, till Los Angeles. Charles Bukowski fick sin första novell publicerad när han var 24 år och sina första dikter som 35-åring. Romandebut gjorde han med Postverket när han var 51. Vid sidan av sitt skrivande hade han ett otal jobb. Längst var han anställd på Posten i Los Angeles. Under sin livstid gav han ut över 40 böcker. Den 9 mars 1994 dog han som 73-åring i San Pedro, Kalifornien.

Septuagenarian Stew gav han ut 1990 och Betting on the Muse kom postumt 1996. Novellerna i dessa båda samlingar ges ut i envolym i Sverige, med titlen Märkta kort