Bläddra

Med ett suddgummi i bakhasorna : Varför minns jag inte? En autistisk kvinna

Kategorier: Medicin och omvårdnad
Köp här

Med ett suddgummi i bakhasorna : Varför minns jag inte? En autistisk kvinna

Kategorier: Medicin och omvårdnad
Köp här
Att ha förmågan att kunna minnas sådant man tidigare upplevt är väl något de allra flesta tar för givet. Men så är det inte för alla, utan det finns de som saknar tillgång till sina så kallade självbiografiska minnen. Ett tillstånd som har kommit att kallas Severely deficient autobiographical memory, eller SDAM.

Malin är en av dem. Och här försöker hon dels beskriva vad det innebär att ha SDAM och hur det påverkar henne, dels fundera över och beskriva vad det kan tänkas bero på rent neurologiskt. Vad som kan tänkas fungera lite annorlunda i hennes hjärna. Men hon funderar också över och beskriver sin långa och plågsamma resa inom psykiatrin, för det tog nämligen närmare 28 år innan hon äntligen blev mer riktigt diagnostiserad, med autism och minnesstörning.

Detta är alltså en bok för er som vill lära er lite mer om denna minnesproblematik och hur det kan vara att leva med den, men som kanske också vill få en inblick i hur fel det kan gå när det brister vad gäller kunskap och förståelse inom sjukvården. När patienten far illa, trots än så goda föresatser."Här är en bok som är både rörande och full av värdefull information. Som ibland kan läsas som en roman, bitvis som en thriller, men även som en lärobok."

NOUCHINE HADJIKHANI
Professor i experimentell barn- och ungdomspsykiatri vid
Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet