Bläddra

Meteorerna

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Meteorerna

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Jean och Paul är tvillingbröder, så lika och så sammansvetsade att man brukar kalla dem för Jean-Paul. Deras barndomsår förflyter i aningslös lycka i en liten bretagnisk by på 30-talet. Här kan de ännu gå fullständigt upp i varandra, förskansa sig i tvillingcellens slutna värld med dess regler, riter och hemliga språk. Men med puberteten och den annalkande mognaden kommer också splittringen.

Det är Jean som vill spränga de bojor tvillingskapet lägger på hans liv medan Paul är dess omutlige väktare. I ett försök att slå sig fri förlovar sig Jean med en ung kvinna, men Paul tränger sig emellan och förstör förhållandet. I vredesmod flyr Jean, men Paul följer efter honom på en lång jakt som för till en rad betydelsemättade platser.

Michel Tournier föddes i Paris 1924. Han debuterade först vid 43-års ålder, med romanen Vendredi, ou les limbes du Pacifique (1967) för vilken han fick det prestigefyllda Grand Prix de Roman. Karaktäristiskt för hans romaner är användandet av myter och sagor för att gestalta filosofiska problem.

Pressröster

»Tourniers sociofilosofiska resonemang är förundransvärda, och det är en ren njutning att läsa hans skruvade bibliska och mytologiska återberättelser.«
Camilla Nilsson, Norrköpings Tidningar