Bläddra

Motiverande samtal i hälso-och sjukvården

Kategorier: Klinisk medicin och internmedicin Medicin och omvårdnad Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap

Motiverande samtal i hälso-och sjukvården

Kategorier: Klinisk medicin och internmedicin Medicin och omvårdnad Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Motiverande samtal, MI (motivational interviewing), passar i alla sammanhang när man vill stimulera en annan person att förändra ett beteende. MI-metoden är evidensbaserad och används idag på hela livsstilsområdet.

Här får läsaren en lättillgänglig introduktion av MI med teoretisk grund, steg-för-steg-anvisningar för tillämpningen och många praktiska exempel i dialogform.

Bokens exempel utgår huvudsakligen från de fyra ohälsosamma levnadsvanor som omfattas av Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder, samt övervikt:

• tobaksbruk
• ohälsosamma matvanor
• otillräcklig fysisk aktivitet
• riskbruk av alkohol.

I denna upplaga finns även nya delar som beskriver användning av MI vid samtal med människor som av olika skäl har svårigheter att förstå och kommunicera, samt i psykiatrin.

MI – motiverande samtal vänder sig till praktiker inom hälso- och sjukvård och friskvård samt till studerande på vårdutbildningar.

Om författaren

Barbro Holm Ivarsson, leg. psykolog, är medlem i International Motivational Interviewing Network of Trainers (MINT). Hon är en efterfrågad konsult och utbildare samt författare till många böcker, filmer och utbildningsprogram om MI. Läs mer på www.barbroivarsson.se.