Bläddra

Om det var krig i Norden

Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt

Om det var krig i Norden

Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Köp här
Föreställ dig att det är krig - inte i Irak eller i Afghanistan eller i något annat avlägset land - utan här i Europa. I Sverige - hos oss. Med Om det var krig i Norden bjuder Janne Teller in läsaren till ett tankeexperiment. Genom att vända på perspektiven får hon oss att förstå vad det innebär att vara flykting.

Om det var krig i Norden är en liten bok, utformad som ett pass. Författaren försätter läsaren i flyktingens position och väcker frågor om tolerans och medmänsklighet.

Janne Teller föddes 1964 i Köpenhamn med österrikisk/tysk familjebakgrund. Hon har studerat statsvetenskap och arbetat som rådgivare åt FN och EU runt om i världen, med konflikthantering och fredsprocesser. Sedan 1995 ägnar hon sig åt sitt skrivande på heltid och bor i New York. Bakom bokens illustrationer står den prisbelönta danska illustratören Helle Vibeke Jensen.

Om det var krig i Norden har fått stor uppmärksamhet och strålande recensioner runt om i Europa.

"Janne Tellers samtidsdystopi frammanar en spegelvänd flyk­tingrealism som kryper in under huden. Den avskalade, ocensurerade berättelsen är lysande i sin koncisa stil. (...) Helle Vibeke Jensens stiliserade illustrationer samspelar effektivt med den starka berättelsen. (...) Det visar att "Om det var krig i Norden" inte bara är en gripande och originell barnbok, utan också en nödvändig vuxenbok."
Sverker Lenas, DN

"Genialt enkelt vänder hon på perspektivet och beskriver den ändlösa serie av lidande det innebär att tvingas bli flykting i ett land väldigt långt söderut. Det är en rent humanitär skrift som borde vara obligatorisk läsning i alla skolor."
Fredrik Virtanen, Aftonbladet

"Kongeniala illustrationer. (...) Sedan utvecklas den till det enkla berättandets triumf. Jag vet inte vad som händer, eller varför, men jag blir berörd. ...med stor precision på liten yta lyckas Teller förvandla tankeexperimentet till möjlig sanning. Det är fiktionens mirakel."
Per Wirtén, Expressen

"Det här är en liten bok med stort innehåll! (...) Författaren vill få oss att känna och förstå livet som flykting och dess konsekvenser. Det lyckas hon med. Bokens passformat och illustrationer av Helle Vibeke Jensen förstärker läsupplevelsen."
Cecilia Nilsson, Kristianstadsbladet

"Jag läser den lilla skriften förutsättningslös, bläddrar förstrött och tänker att jag inte kommer att bli berörd. Men det blir jag. Den sätter sig som en klump i magen."
Hanna Modigh Glansholm, LitteraturMagazinet

"Idén är lika enkel som effektiv (...) Om det var krig i Norden inbjuder även till förståelse för dem som flytt hit till oss (...) utöver det tankeväckande och lättillgängliga innehållet är boken läckert utformad som ett pass, med snygga illustrationer."
Anna Ehn, Uppsala Nya Tidning

"Om det var krig i Norden kommer att bli alla lärares nya älsklingsbok jag lovar, alla skolor kommer att köpa minst en klassuppsättning av den - och det tycker jag verkligen att den här lilla boken är värd."
Flaskposten

"Det lilla passformade häftet innehåller bara några tusen ord, men det är ord som känns. Varenda stavelse. ...jag önskade att den vore obligatorisk läsning för varenda unge i skolan. Läs den! Fundera på den! Prata om den! Det är utan tvekan den viktigaste bok jag läst på länge."
Bokmalen

"Sällan har man upplevt en så nedtonad och ändå skakande skildring av flyktingtillvaron (...). Ett litet debattskapande mästerverk, som det är mycket svårt att inte gripas av."
Bibliotekariernas lektörsutlåtande, Danmark

"Janne Teller leder åter vår inlevelseförmåga dithän där det gör ont. Hon tar ifrån oss något vi har kommit att ta alltför givet: våra västerländska värderingars odiskutabla överlägsenhet."
Neue Zürcher Zeitung, Schweiz

"Lika liten som Janne Tellers bok är, lika stor - kanske just därför - är dess tankemässiga sprängkraft (...)"
WDR, Tyskland

"Äntligen en angelägen bok!"
Le Monde, Frankrike