Bläddra

Ord och inga visor: Låtlyrik 1973-2020

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Modern och samtida poesi Poesi
Köp här

Ord och inga visor: Låtlyrik 1973-2020

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Modern och samtida poesi Poesi
Köp här

Med poetiska bilder och en egensinnig symbolvärld är OLA MAGNELL stilbildare. I sina sånger och texter går han alltid i närkamp med livets bångstyrighet, skärpt och iakttagande och ofta med humor. I Ord och inga visor: låtlyrik 1973-2020 ingår nästan alla Olas utgivna sångtexter som fångar upplevelser och stämningar under fyra decennier. Denna nyutkomna upplaga har utökats med flera av Olas hittills opublicerade låttexter, postumt utvalda.

Ola Magnell hade en helt egen och unik röst, en låtskrivare som aldrig gick i någon annans ledband. Och han ställer sig i främsta ledet av rock- och vispoeter. Ibland kunde en låt komma till snabbt, vid andra tillfällen fick han invänta den där rätta frasen och en låt kunde då falla på plats först efter några månader.

Ola föddes 1946 och växte upp på Skälby gård utanför Kalmar. Efter gymnasiet prövade han på lite olika jobb innan han utbildade sig till journalist på Journalisthögskolan. Som låtskrivare debuterade han med singeln Påtalåten 1973. Därefter arbetade han med låtskrivande, skivinspelningar och scenframträdanden på heltid. Tre år efter debuten var han med och toppade skivförsäljningen med albumet Nya perspektiv. Tolv album och en handfull singlar hann Ola med och hans låtar har också genom åren hittat fram till många andra artister. Ola Magnell har hedrats med Cornelis Vreeswijk-stipendiet, Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris och Fred Åkerström-stipendiet. Oförtrutet fortsatte Ola att spela in nya skivor och han tilldelades även SKAP:s stipendium till Evert Taubes minne och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris - samt Olle Adolphsons minnespris postumt.

Hans mångårige vän, författaren och regissören ANDERS WÄLLHED, inleder boken med en personligt hållen prolog och många citat av Ola Magnell själv, som: "Det är svårt att motstå frestelsen att leva rövare med språket ibland."