Bläddra

Pengamaskinen : motorn i ekonomin

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Ekonomisk teori och filosofi Nationalekonomi

Pengamaskinen : motorn i ekonomin

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Ekonomisk teori och filosofi Nationalekonomi
Köp här
Bankernas skapande av pengar ur tomma intet är den största uppfinningen i människans historia. Den industriella revolutionen skulle inte varit möjlig och våra moderna rika samhällen skulle inte ha existerat.
Den moderna ekonomin utvecklades i det 15:e århundradet och kunde inte ha utvecklats tidigare.
Inga andra religioner än kristendomen utvecklade modern ekonomi och vetenskap, välstånd och demokrati. Matematiken utvecklades och kristendomen accepterade i motsats till andra religioner dvs. rationalismen.
Boken beskriver de viktigaste ekonomiska teorierna, och visar varför kommunismen ekonomisk inte kan fungera.
Efter Andra Världskriget utvecklades frihandeln över hela världen och den extrema fattigdomen på planeten minskade enligt Hans Rosling från 60 till 9 procent. Vanliga människor blev näringslivets viktigaste konsumenter.
Den offentliga ekonomin har blivit allt större och det blir allt fler offentligt anställda och bidragsmottagare. Boken behandlar skillnaden mellan privat och offentlig ekonomi och mellan marknadsekonomin och kommunismen.
Ett kapitel är ägnad problemen med social rättvisa och jämställhet. Det är ekonomisk olikhet som driver ekonomin och för mycket social rättvisa är hämmande.
Boken innehåller en ny matematisk förklaring på varför det blivit alldeles för dyrt att betala för välfärden och för sjukvården och varför det blivit dyrt att ha personal för uppgifter som inte kan mekaniseras. Fortsatta skattehöjningar är kontraproduktiva.