Bläddra

Postverket

Kategorier: Klassiker Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Postverket

Kategorier: Klassiker Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Charles Bukowskis debutromanPostverket, om hans alter ego Henry Chinaski, om elva års jobb på posten, om livet som brevbärare, människorna bakom brevlådorna, hundarna, galningarna, hästkapplöpningarna, brudarna och om Allt som gör livet värt att leva. När Bukowski slutade på Posten 1970 satte han sig ner i tre veckor, skrev Postverket och kunde från den stunden försörja sig som författare.

Carles Bukowskis alter ego Henry Chinaski börjar som brevbärare och blir kvar på posten i många år. Originalen bland arbetskamraterna, travbesöken, förmännen, spriten, kvinnorna, allt drabbar honom med full kraft. Postverket är en klassiker. Oemotståndligt. Ett slag i mellangärdet.

Denna hans debutroman är från 1971, där den amerikanska drömmen krackelerar. Sin första novell fick han publicerad i en tidskrift när han var tjugofyra år. Själv dog Charles Bukowski 1994, sjuttiotre år gammal, i Kalifornien där han också växte upp.

I det nyskrivna efterordet skriver journalisten och författaren Nina Lekander om: "snuskhummern, underdogen, rebellen, fylleristen, den amerikanska mardrömmens bryska krönikör och självbiografen som skriver som han typ talar."

Till svenska översattes romanen av Einar Heckscher.

Här några svenska kritikerröster:

"... en ögonvittnesskildring av den stora undervegetation som finns i vårt moderna samhälle, om livsvillkoren där." Göteborgs-Posten

"Det är i skälvningarna mellan raderna det intressanta finns." Aftonbladet
"... en absurd, Kaftaliknande värld där posteverket växer till en symbol för samhället som en grym och kall maktapparat." Kvällsposten

Charles Bukowski född i Andernach i Västtyskland 1920; flyttade med föräldrarna till USA som tvååring, växte upp i Los Angeles där han bodde större delen av sitt liv och drog sig fram med allehanda jobb, bland annat på posten, publicerade sin första novell vid tjugofyra års ålder och började skriva poesi i trettiofemårsåldern, har vid det här laget givit ut närmare femtio böcker med posi och prosa, därav sex romaner. Finns översatt runt om i världen.