Bläddra

Rätten

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Modern och samtida poesi Poesi
Köp här

Rätten

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Modern och samtida poesi Poesi
Köp här

de här två spåren över isen älven
all den kunskap som jag saknar
får jag skriva att du gråter?
vet du att jag alltid läser?

Pernilla Berglunds tredje diktsamling Rätten är frågor om skrivandets möjligheter centrala. Dikterna skriver sig ifrån och fram till en plats och en sjö. Samtidigt är rätten till platsen och skrivandet inte självklar.

Diktsamlingen bär på en fråga om möjligheten att förstå, och arbeta över och genom de avstånd som finns mellan människor och tider. Dikten vänder sig till en far och frågar sig: Går det att svara nu? .

Pernilla Berglund har för sin poesi tidigare nominerats till Borås Tidnings debutantpris och Svenska Dagbladets litteraturpris. Under flera år har hon också varit verksam som redaktör för tidskriften Provins.

Pressröster om Tilltar (2013) och Fälla (2015):

»Men det kanske mest imponerande med denna debut är att jag inte kan hitta några svagare partier.«
 STIG LARSSON, Expressen (om Tilltar)

»Efter bara en handfull sådana här förtätade poetiska brytpunkter där gränssnittet mellan värld och upplevelse, ting och språk, upprättas och upphävs i en dialektisk dans av växande osäkerhet blir Pernilla Berglunds andra diktsamling Fälla direkt hypnotisk. Från den sista radens utgångsvilkor, att vi måste tala om verkligheten för att se när den är , skriver Berglund fram en plats som ger rummet tid . Och hon gör det med en konstnärlig precision och konsekvens som vore förbluffande också hos en poet med många diktsamlingar bakom.«
RAGNAR STRÖMBERG, Göteborgs-Posten (om Fälla)