Bläddra

Ravband : en upptäcktsfärd längs Bärnstensvägen

Kategorier: Europas historia Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här

Ravband : en upptäcktsfärd längs Bärnstensvägen

Kategorier: Europas historia Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här

Det ligger en gammal åskfront tvärs över Europa, från Kaliningrad till Trieste, en konfliktzon med etniska, religiösa och språkliga dimensioner. Men stråket mellan Östersjön och Medelhavet har också genom årtusendena varit en länk mellan folk och kulturer, den mytomspunna Bärnstensvägen.

Anders Hammarlund utforskar Bärnstensvägen, men hans bok är ingen kulturhistorisk reseskildring. I allt kunskapssökande om det förflutna glappar ett spelrum av tolkningar. Den som vill teckna konturerna av Europa mellan innanhaven och inte nöjer sig med geografin utan söker människorna, ställs hela tiden inför motstridiga påståenden om tid och rum. Det föreliggande konfronteras med det föreställda, och boken blir en spännande och överraskande upptäcktsfärd genom livets och kulturforskningens omtvistade gränsmarker - tecken, tolkning och gestaltning; identitet och tillhörighet. Energi och insikt hämtas ur otaliga texter och framställningar, vetenskapliga och konstnärliga. Möt korsfararen Hermann von Salza, diktaren Pier Paolo Pasolini, östersjöskildraren Alfred Partikel, den motvillige kejsaren Marcus Aurelius, tonsättaren Béla Bartók, historieberättaren Jan Matejko, och många andra. Och vilka var egentligen de försvunna sambierna, de som sökte bärnsten på blåsiga stränder?

Ravband är en bok om Europa, i nuet och i det förflutna.

 

Anders Hammarlund är författare, kulturforskare och musiker och har verkat vid universiteten i Stockholm, Göteborg och Uppsala, som producent vid Sveriges Radio P2 samt som forskare vid Statens Musikverk. Bland hans tidigare böcker märks Kulturbrytningar - musik och politik i Centraleuropa (1999), Ett äventyr i Staten. Carl Gustav Heraeus 1671-1725. Från Stockholm till kejsarhovet i Wien (2003), Människor bortom lustprincipen - mähriska öden (2006), En bön för moderniteten - kultur och politik i Abraham Baers värld (2013) och Esplanad - en essä om frihet och skönhet (2017).