Bläddra

Sigmund Freuds syster

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

Sigmund Freuds syster

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

Goce Smilevskis prisbelönta, internationella succé har nu översatts till över trettio språk. Med utgångspunkt i historiskt material cirkulerar romanen kring frågan: var psykoanalysens grundare ansvarig för sin lillasysters död i ett koncentrationsläger under andra världskriget?

"Omöjlig att glömma." – Joyce Carol Oates

Wien, 1938. Tyskland har annekterat Österrike och Sigmund Freud lyckas få tillstånd att fara till England. Han får då skriva ner namnen på de som han önskar ta med sig ut ur landet och på listan skriver han upp sin livläkare och sina hushållerskor, sin hund och sin svägerska – men ingen av sina egna systrar. De fyra systrarna Freud forslas sedan till koncentrationslägret i Terezín, medan deras bror får leva sina sista dagar i London.

I Sigmund Freuds syster föreställer sig Goce Smilevski den bortglömda Adolfine Freud och hennes liv under första hälften av 1900-talet: barndomen och det starka bandet till sin storebror, salongerna i Wien där tidens nya idéer diskuterades, drömmen om en familj, vänskapen med Klara Klimt, den fruktansvärda psykiatriska kliniken Redet, och nazisternas frammarsch i Europa.

En storslagen, historisk och filosofisk roman – om vad som blir ihågkommet och vad som glöms bort, om ensamhet och galenskap, och om mäns och kvinnors skilda förutsättningar i början av 1900-talet.