Bläddra

Sök och hitta med Internet : som du ropar får du svar

Kategorier: Digital livsstil Guider och tjänster på nätet Informationsteknik Söka på internet

Sök och hitta med Internet : som du ropar får du svar

Kategorier: Digital livsstil Guider och tjänster på nätet Informationsteknik Söka på internet
Köp här
Varje dag ställs hundratals miljoner frågor till sökmotorerna på Internet. Man kan anta att detta gradvis gör jordens befolkning lite klokare givet att alla som söker hittar korrekta svar. Men så är inte alltid fallet.

Sökmotorerna hittar bara en bråkdel (ett fåtal procent, kanske promille) av webbens totala informationsinnehåll och bland de webbsidor som hittas har webbsideinnehavaren ofta "dopat" sina sidor med avsikten att de ska hamna så högt upp som möjligt i träfflistorna. Det är lätt att förstå att denna typ av digital doping (sökmotoroptimering) är populär eftersom den som dopat sig mest "vinner tävlingen" och mycket lättare kan sälja fler produkter och tjänster, föra fram sitt politiska budskap eller uppfylla andra syften. Samtidigt är sökmotoroptimering endast ett av flera exempel på fenomen på Internet som är viktigt att känna till då du ägnar dig åt att söka, hitta och inte minst bedöma information.

Kompetens kring informationssökning - hur, var och vad du söker samt hur du bedömer det du hittar - är mer angeläget än någonsin tidigare och boken riktar sig till dig som oftast använder två tre sökord i Google och bär på en känsla att du missar något. Den känslan kommer du antagligen att ha även efter att ha läst denna bok, men förhoppningsvis i mindre omfattning och med en större förståelse kring varför det blev som det blev.