Bläddra

Strömningar : ett liv bland andra

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Köp här

Strömningar : ett liv bland andra

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Köp här

 

I denna bok möts mördare och marxister, sadister och utopister, eldsjälar och utbrända, djur och odjur.

 

Johan Fornäs berättar om morföräldrarnas lantliga gemenskap som sakta men säkert urholkas och upplöses. Om en pappa som finner sin mamma död i badkaret och får en outhärdlig barndom i trettiotalets Tyskland. Han beskriver hur det var att växa upp på en folkhögskola där pappan brevväxlade med Einstein.

Han skildrar sin egen ivriga väntan pa att fa pröva vingarna. Hur det var att bo i ett typiskt 70-talskollektiv, ordna självstyrande studiecirklar och bedriva hemlig infiltration i det militära. Genom livet har Johan Fornäs rört sig på tvärs mellan ämnen och sammanhang som för många andra utgjort strikt åtskilda territorier. Han har försökt fånga tidens rörelser i fri forskning.

Strömningar handlar om en människas utveckling under sjuttio år, om smärtpunkter och flyktförsök, drivkrafter och blockeringar. Det är en sällsynt levande självbiografi av en av sin generations mest inflytelserika samhällsforskare och humanister.  

Johan Fornäs är gift med Hillevi Ganetz och bor med schipperkehunden Kim på Södermalm i Stockholm och i Haut de Cagnes pa franska rivieran. Han är professor och har verkat inom ämnena matematik, filosofi, kulturstudier och medie- och kommunikationsvetenskap vid universiteten i Lund, Göteborg, Linköping, Stockholm och Södertörn.

Johan Fornäs har skrivit en lång rad vetenskapliga böcker och artiklar. Strömningar är hans självbiografi.