Bläddra

Tankerum

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Konst Konstformer Målarkonst Modern och samtida poesi Poesi
Köp här

Tankerum

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Konst Konstformer Målarkonst Modern och samtida poesi Poesi
Köp här

Ett konstnärligt arbete i ord och bild. Tankerum innehåller texter som bildar grunden för konstnären Susanna Slöörs måleri. Texterna improviserades fram den varma sommaren 2018. Trädgårdens fåglar, väderleken, torkan, förbiilande minnen, tankar om orden och bilden, om hjärnans sätt att arbeta flätas samman med motorcyklistens landsvägsutflykter. Att skriva in texten i bilden skapar en långsam läsning som ger sällsamma inblickar i tankens inneboende vägar att verka.

Ordet i ögat och ögat i ordet är rubriken som inspirerat det konstnärliga arbetet sedan 2012-2013. Susanna Slöör har tagit hjälp av konstnärerna, poeterna och författarna för att fundera över bilderna i språket. Från början använde hon andras texter i målningarna. Boken introducerar ett nytt sätt att arbeta med endast egna texter i måleriet.

Texten är en inbjudan till fri vandring mellan meningarna och sidorna. Det är med målarens blick, inte författarens avsikt, den är skriven. Se den som en målning, där början och slutet blir betraktarens egen. Fåglarna i bilderna tecknar sitt eget språk i luftrummet som skrivtecken. Deras värld är för människan sluten och märkvärdigt parallell, som levande bekräftelser. Huvudfotingarna tillhör de första bilderna.

Boken är tryckt med bidrag från Stiftelsen Längmanska kulturfonden. Susanna Slöör (f. 1962) är konstnär, skribent, konstkritiker och curator. Hon är bosatt och verksam i Stockholm och ställer ut runt om i Sverige. Som konstkritiker och ansvarig utgivare driver hon tillsammans med konstnären Leif Mattsson nättidskriften Omkonst (www.omkonst.se). Slöör skriver regelbundet texter i böcker och kataloger om konst. Hon är redaktör för kommande böcker om konstnären Hilding Linnqvists tidiga verk och en essäserie om Att bli konstnär som ges ut som bok i januari.