Bläddra

Tibet min berättelse

Köp här

Tibet min berättelse

Köp här
Jetsun Pema är syster till Dalai Lama. Hon föddes 1940, samma år som han knappt fem år gammal placerades på Lejontronen i Tibet som tibetanernas andlige och världslige ledare. Hon berättar här om sin barndom i Tibet, om traditioner och högtider och om de första skolåren. Nio år gammal reste hon till Indien tillsammans med sin äldre syster och fick sedan inte återse sitt hemland förrän efter drygt 30 år. Kineserna ockuperade landet och Dalai Lama och hela deras familj måste fly från Tibet till Indien. 1980 skickade Dalai Lama sin syster tillbaka till Tibet som ledare för en delegation som skulle undersöka vad som hände i landet. Det blev en oförglömlig och chockerande upplevelse.

Den kinesiska ockupationen av Tibet är en av de mest tragiska händelserna i vår tid. De kinesiska makthavarna har med alla medel försökt utrota den tibetanska kulturen, religionen och historien. Tusentals barn flyr fortfarande varje år över Himalaya för att få utbildning i de tibetanska barnbyarna i Indien.

Jetsun Pema var bara 24 år gammal när hon fick ta över ansvaret för de många tibetanska flyktingbarnen i Indien. Sedan dess har hon vigt sitt liv åt dessa barn. Hon blev den första kvinnliga ministern i den tibetanska exilregeringen, men det är främst barnen och deras utbildning i de tibetanska barnbyarna som hon vill ägna sig åt. 1995 hedrades Jetsun Pema med titeln "Tibets moder" av det tibetanska exilparlamentet. I april 2006 tilldelades hon World's Children's Honorary Award 2006 (Barnens hederspris) för sin outtröttliga kamp för de tibetanska flyktingbarnen i Indien. Priset har instiftats av den ideella föreningen Barnens värld i Mariefred.

Jetsun Pemas bok är inte något politiskt eller religiöst dokument, men den är unik genom de historiska händelser och den ovanliga familj hon berättar om. Det är inte bara en berättelse om hennes eget liv utan berättelsen om en hel nation.