Bläddra

Till stranden

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor

Till stranden

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor

En liten semesterö i Turkiet. En frodig ö, med sparvar grälande i pinjeträden. Ett gäng tidigare kollektivvänner på gemensam semester. Linn med sin huvudvärk, Ib med sina sopprecept, Hermann med tvillingarna ständigt ilande runt benen. Alla väntar de på något i värmediset. På regnet, på Ernst, på att gummibåten i bukten ska flyta iland med sin illavarslande last.

Till stranden är ett existentiellt och geopolitiskt drama speglat i det lilla skeendet. Med eko från en annan stilbildande semesterroman - Virginia Woolfs Mot fyren - skildrar Peter Højrup på mästerligt vis en vistelse i solen medan världen brinner.

*

"Till stranden är en underbar bok. Den känns vid världens oro, släpper in mörkret och förbannar det, men släcker för den skull inte ljuset som lyser över en liten plätt på jorden där några människor försöker leva så gott de kan och glädjas åt ömhet och vänskap, lekande barn och blommande träd."
- Ingrid Elam, Dagens Nyheter

*

"Det är en mild, sinnligt vacker, och just i kraft av denna eviga skönhet också en stor, förtvivlad och sorglig roman som Højrup förärar oss."
- Kristelig Dagblad (DK)

"En strålande roman om fem njutningslystna danskar på en ö full av människor på flykt [...] ett existentiellt drama, en flyktingpolitisk bredsida och en rad eminenta porträtt."
- Børsen (DK)

"[...] sällan har man väl upplevt ett så ovanligt starkt språkliggörande av det i grund och botten allmängiltiga. Till stranden gör världen större. På gott och ont."
- Berlingske (DK)