Bläddra

Toselunda Allehanda

Kategorier: Humor Livsstil, hobby och fritid

Toselunda Allehanda

Kategorier: Humor Livsstil, hobby och fritid

Denna bok är inget vanligt litterärt alster som en deckare, en kärleksroman eller en biografi. Den är något annat, svårspecificerat, som ryms inom den allmänna avdelningen "Påtagligt påhittat".

Det finns en icke oväsentlig förankring i sydöstra Skåne. Boken innehåller tankar om diverse händelser och fenomen i dagens samhälle, och har formen av artiklar och notiser i en fiktiv tidning med namnet Toselunda Allehanda, vilket också blivit bokens namn.

Namnet Toselunda kan härledas till ordet tosig – innehållet är nog ganska tosigt – och lunda som är ett vanligt suffix i ortsnamn på Österlen. Innehållet speglar händelser och trender i tiden. Det finns korta berättelser om politiska och sociala aktualiteter och om allmänt mänskliga förhållanden i en lätt absurd eller ironisk form. Kungligt, kyrkligt, feminism och politik varvas med miljö, konst, skola, kultur, hälsoprofeter och mycket annat. Livsstilscoachen och psykologen Kalle Klok återkommer i flera kapitel med svar på de fiktiva läsarnas frågor.

Toselunda Allehanda har vissa drag av Grönköpings Veckoblad och Piratens festliga fantasier. Likheter med den anglosaxiska nonsenstraditionen är inte obetydlig.