Bläddra

Träna schack med Jesper Hall

Kategorier: Hobby Hobby, spel och lekar Livsstil, hobby och fritid
Köp här

Träna schack med Jesper Hall

Kategorier: Hobby Hobby, spel och lekar Livsstil, hobby och fritid
Köp här
Hur man tränar schack när nybörjarnivån är passerad. Både spelare och tränare får råd och förslag till träningssätt och fördjupning. Ger en inblick i hur man kan utveckla sin förståelse för spelets olika faser – öppning, mittspel, slutspel, taktik och strategi – och hur man kan tänka i en spelsituation.

Boken bygger på Jesper Halls egna erfarenheter som tränare för de bästa juniorerna i landet. Han presenterar allt på ett personligt sätt och låter egna erfarenheter guida läsaren. Här bjuds även på förlustpartier! Framför allt ger han spelare råd och förslag till hur man planerar sin träning, men också tränare har mycket att hämta här. Detta är råd man återvänder till när man behöver hjälp i olika perioder av schackkarriären.

De flesta schackböcker är på engelska, vilket gör det svårt för tonåringar att få konkreta råd om hur träningen går till. Därför är det en stor händelse att det kommer ut en svensk bok om hur man tränar schack på lite högre nivå. Här finns både övningar och lösningar på problemen. För alla som har passerat nybörjarnivån finns det mycket matnyttigt i boken.

"Var och en måste hitta sin egen väg och sitt eget sätt att träna så att drivkraften till spelandet inte går förlorad," säger Jesper Hall. Poängen är att man aldrig kan träna åt någon annan, det måste eleven/läsaren göra själv. Grundförutsättningen är därför att var och en hittar sin egen kärlek till schack.

Boken riktar sig till schackspelare som har passerat nybörjarnivån och till tränare.


Jesper Hall är internationell mästare och en av Sveriges ledande spelare, rankad som nr 8. Han tränar landets elitjuniorer och är involverad i flera projekt initierade av Sveriges Schackförbund för att bygga upp schackträningen i Sverige. Han är bosatt i Lund, där han också är konstnärlig ledare för Lundaensemblen och producent för Poesidagarna i Malmö.