Bläddra

Transit

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Transit

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Marseille sommaren 1940. I utkanten av Europa samlas de som är förföljda och hotade av nazisterna. Man jagar febrilt efter visum, intyg och stämplar för att kunna ta sig över Atlanten till ett liv trygghet. En av dem är en ung man som lyckats fly från ett koncentrationsläger i Tyskland. Med sig har han efterlämnade ägodelarna till en man vid man Wiedel: en gammal resväska som innehåller brev och utkast till en roman. Tiden i Marseille tillbringar han med att samtala med olika människor han möter och genom deras berättelser och Wiedels texter får han en allt djupare förståelse för flyktingarnas situation.

 

Röster om boken:

Den här romanen, fullbordad 1942, är i mitt tycke det vackraste som Seghers någonsin har skrivit Jag betvivlar att vår litteratur efter 1933 kan visa upp många romaner som är skrivna med en lika intuitiv säkerhet och fulländning.
Heinrich Böll, nobelpristagare i litteratur 1972

Ingen läsare kan tvivla på författarens ärlighet då hon bemödar sig om att analysera vad som händer i en flyktings sinne.
The New York Times Book Review

Transit hör till de böcker som har tagit sig in i mitt liv och som jag fortsätter att intressera mig för i mitt eget skrivande, så pass mycket att jag återkommer till den med jämna mellanrum för att se vad som har hänt mellan mig och den.
Christa Wolf, författare

Transit är Seghers bästa roman. Och Transit kan mycket väl vara den mest betydande roman som någonsin skrivits om flykt.
Dialog International