Bläddra

Vägen till frihet : en eritreansk kvinnas resa på flykt undan kriget

Köp här

Vägen till frihet : en eritreansk kvinnas resa på flykt undan kriget

Köp här
Rangliga fiskebåtar, skrotfärdiga handelsfartyg eller vanliga gummibåtar. Varje dag anländer olika sorters farkoster fullastade med afrikanska flyktingar till Italiens sydkust. Somliga blir en nyhet på tidningarnas förstasidor, andra lägger till utan att väcka minsta uppmärksamhet, många lider skeppsbrott, sjunker och drar med sig sina passagerare ner i djupet. Dessa farkoster är lastade med dramatiska historier, med önskningar som är så starka att de lyckas överleva långa resor och tusentals missöden.

Vägen till frihet är en av dessa historier. Den är den sanna berättelsen om Feven, en ung kvinna som flyr sitt hemland på jakt efter en framtid. Hon färdas genom Afrika för att gå ombord på en fiskebåt i Tripoli i Libyen som i hemlighet ska föra henne till den italienska ön Lampedusa.

Fevens odyssé, som varar i två år, inleds med trakasserier från militärerna i en förläggning i Assab, därpå följer en dramatisk flykt genom öknen, förföljelser på grund av den islamiska lagen i Sudan, slavliknande levnadsförhållanden i Libyen och till sist skräck och lidande ombord på en fiskeskuta som under fem dagar driver vind för våg på Medelhavet. Bakgrunden utgörs av Eritreas förtryckande regim samt den kriminella multinationella människosmuggling som tjänar stora pengar på desperata människor som flyr från krig och fattigdom.

Feven Abreha Tekle är en pseudonym. Feven har valt att vara anonym för att skydda sin familj i Eritrea från repressalier. Idag är hon 25 år gammal och bor i en större italiensk stad där hon arbetar som hotellstäderska och servitris.Raffaele Masto arbetar sedan 1989 för utrikesredaktionen på italienska Radio Popolare och samarbetar med olika italienska och utländska dagstidningar. Han är även medförfattare till Dömd att stenas av Safiya Hussaini, utgiven på Bra Böcker 2004.