Bläddra

Världens hajar. D. 1, Ordning jättehajar Lamniformes

Kategorier: Biologi och biovetenskap Matematik och naturvetenskap Zoologi Zoologi: däggdjur Zoologi: marina däggdjur och sötvattensdäggdjur
Köp här

Världens hajar. D. 1, Ordning jättehajar Lamniformes

Kategorier: Biologi och biovetenskap Matematik och naturvetenskap Zoologi Zoologi: däggdjur Zoologi: marina däggdjur och sötvattensdäggdjur
Köp här
VÄRLDENS HAJAR DEL 1 om jättehajarna i ordning Lamniformes är den första delen av de många fler delar som följer inom VÄRLDENS HAJAR. I denna del beskrivs några av de mest populära och kända hajarterna. I slutet av boken finns en lista över alla de arter som VÄRLDENS HAJAR kommer att hantera exklusive rockor (batoider).
Närmare 300 hajarter har därmed beskrivits på svenska och tillägnats ett svenskt namn. Böckerna är en del av SVENSKA ZOOLOGILEXIKONET, en populärvetenskaplig samling av löpande skrifter som har till ambition att fördjupa den zoologiska litteraturen i Sverige via uppdaterad och modern forskning. Många arter som aldrig förr haft ett svenskt namn presenteras i denna bok tillsammans med en mängd nya zoologiska termer. I del 1 kommer hajar som grupp att introduceras. Den främsta avsikten med den första delen är att introducera hajar som begrepp för att ge läsaren en bred grund till efterkommande delar.
I del 1 introduceras ekomorftyper och biologin bakom hajangrepp. Båda kapitel är helt nya för den populärvetenskapliga litteraturen i Sverige och kommer att ge moderna infallsblickar ifrån den senaste forskningen inom hajar och rockor.

Boken är skriven av David C. Bernvi som är ordförande och grundare till Svenska Hajföreningen. David C. Bernvi har medverkat i flera radioprogram om hajar och arbetat vid Göteborgs Naturhistoriska Museum. Hajar är mycket populärt, inte minst då hajdykning kommit att bli en succé världen över. VÄRLDENS HAJAR DEL 1 tar upp några av de mest omtalade hajarter, däribland vithajen och sandtigerhajen. Brugden är också en annan välkänd art, den är världens näst största fisk och förekommer utmed den svenska västkusten. Många höjer ögonen med förundran då de fått veta att några av de största hajarna faktiskt förekommer i svenska vatten.

Flera märkliga och ovanliga hajar beskrivs även i denna bok, däribland jättemunhajen och trollhajen tillsammans med skräckhajarna. En större del av boken betonar omfattande och faktaspäckade biologiska beskrivningar om jättehajarna (ordning Lamniformes). Längd, reproduktion, livslängd, föda och beteende är bara några områden av den fördjupande zoologin detta verk representerar. Förstå och beundra hajbiologi, en bok skriven på svenska för svenskar.