Bläddra

Vit Jazz

Kategorier: Deckare Historiska deckare Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor

Vit Jazz

Kategorier: Deckare Historiska deckare Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor

Los Angeles 1958. Mord, misshandel, mutor och utpressning är vardag för biträdande kommissarie David Klein. Han är en maktmänniska i ett litet hörn av Helvetet. Så annonserar den federala polisen en undersökning om poliskorruption och en verklighet sipprar upp som till och med är ännu ondare än den Klein föreställt sig. 
Kleins snabba, blixtlika beskrivningar är lika brutala som landskapet; en värld han själv varit med om att skapa, men som han nu skulle göra vad som helst för att undkomma levande. 
Ellroys prosa i Vit jazz är grym, nitisk och slipad till en rakbladsegg, och romanen framhålls ofta som hans absoluta mästerverk.
I översättning av Thomas Preis och med ett förord av författaren och litteraturkritikern Carl-Michael Edenborg. 

JAMES ELLROY föddes 1948. När han var tio år gammal blev hans mamma brutalt mördad, ett mord som aldrig uppklarats och som haft en avgörande betydelse för Ellroys författarskap. Efter ett liv av drogmissbruk, brott och destruktiva perversioner (som fönsterfluktande) började Ellroy skriva - maniskt. Med frenesin hos en demonisk hund har han revolutionerat kriminalroman-genren flera gånger om, med titlar som Browns rekviem [1981], L.A. konfidentiellt [1990] och Vit jazz [1992].

»Vit jazz får alla andra kriminalromaner att likna barnböcker.« SAN FRANCISCO EXAMINER

»Omöjlig att lägga ifrån sig... En författare som bryter mot alla regler. En kamikazepilot i kollisionskurs med helvetet. Pennan rör sig i vansinne över sidorna.« THE NEWS & OBSERVER

»Ellroys bästa.« THE DENVER POST

»En av vår tids största amerikanska författare.« | Los Angeles Times