Sökresultat för Björn-Erik Höijer...
Rensa filter?
”Rallarens ros” är en episk berättelse från en heroisk tid i Norrlands historia, sekelskiftet, då gruvsamhället växer fram bland fjällen, och malmbanan ned till Västerhavet byggs av rallare, som sökt sig hit från olika delar av landet. Det är hårdfört folk, inte alltid Guds bästa barn, men många av dem har resningen…
Harsprånget är namnet på ett av Sveriges vackraste vattenfall samt dessutom på ett kraftverk som till alla naturälskares sorg utnyttjade och tämjde fallets kraftresurser. Det är kring själva slutfasen i detta bygge som Björn-Erik Höijer skrivit sin roman. Händelserna utspelar sig under det dygn då den jättelika damen…
Där älven vidgar sig till en sjö mellan fjällsluttningarna ligger den grå ödemarksgården, i vilken Mattias och Erika Johansson framlevat sitt femtioåriga äktenskap. Där de sett barn och barnbarn växa upp och där de så småningom svetsats samman trots motigheter och lynnesmotsättningar. Nu när sommaren är som fullast är…
Om gruvarbetaren i drömmen ser en blind gruvhäst komma mot sig i den kolsvarta underjordiska orten, är det ett dödsvarsel som han inte kan undfly.
I Björn-Erik Höijers berättelse skildras vandringsmannen, fritänkaren och rödfärgaren Erik Hanssons försök att komma tillrätta med det sorgliga slut som drabbat…
Resa till sommaren en skildring av Martins upplevelser fredssommaren 1919, då han är tolv år gammal ”på väg att bli stor, har fått nog av att vara liten”. Föräldrarna tar honom och hans syskon med på besök i moderns hemby i Västerbotten, ett landet Gosen med en ”fredsvälling”, full av ägg och…
Huvudpersonen i denna roman av Björn-Erik Höijers, som utspelar sig i trakten av Uppsala, är en konstnär, Selfrid. Han arbetar hårt för att i målade trätavlor finna uttryck för sitt våldsamma, disharmoniska temperament. Selfrid är en outsider, en trotsare och ensittare, frukten av ett olyckligt äktenskap mellan en…
Erik Storm, huvudpersonen i Björn-Erik Höijers nya roman, är privatfilosof och bokhandlare och samtidigt en lycksökare och äventyrare. Han och hans familj hör hemma i Malmberget. Efter en brand som ödelägger bokhandeln bestämmer han sig för att förverkliga en länge närd dröm. Han tar de sina med sig och flyttar till…
”Det var ett gruvsamhälle. Pappa var skollärare och låghalt. Mamma var allvarlig. Pappa var sträng. Mamma kunde bli sprallig. Jakob Mattjas Skoog, så hette pappa. Kristina var mammas namn. Själv hette han Martin. Det var ett gruvsamhälle. Det var världen.”
Pojken som heter Martin har nu blivit elva år – han…
”Mannen på myren” utkom första gången 1957 och hälsades då som Björn-Erik Höijers kanske främsta verk. Romanen har även i fortsättningen hållit en rangplats i hans författarskap och efter hand kommit att räknas som en modern klassiker.
”Mannen på myren” berättar om en man som för att sona ett…
I Fjällbäcken återkom Björn-Erik Höijer (1907-1996) som novellist med några berättelser från gränstrakterna i norr. I den längsta berättelsen förespråkas individens rätt gentemot ett byråkratiserat samhälle samt rättigheten-plikten att värna sitt land och sin egenart mot okänsliga exploatörer. Jonas Fjällberg har en…
Spegeln med guldramen ansluter sig till den självbiografiska romanserien om pojken Martin Skoog. I denna roman skildras Martins öden från det han är femton år tills han blir nitton. Det är alltså den sena puberteten det gäller: ynglingen utvecklas till man och denna utveckling sker inte minst på det erotiska området.…
”Martin går i gräset” är kanske den mest berömda av de fyra romanerna om Martin Skoogs barndom. Den handlar om den underbara sommaren innan Martin skall börja skolan och ta det första steget in i de vuxnas värld, den sista fria sommaren, då han alltjämt bara är ett barn och upplever allt med ett barns ögon och känslor…
Fjällvandring är en roman med flera dimensioner, där skildringen av den ömtåliga vardagskärleken mellan man och hustru flätas samman med en allegori över kampen mellan det goda och det onda i tillvaron. I skärningspunkten mellan ljus och mörker står huvudpersonen Alvar. Han är på god väg in i medelåldern och känner sig…
Det ljusa landet är landet högt i norr, ej alltid så ljust för dem som bryter malm nere i gruvorna. En av dessa är Johan Föhr, en sann idealist och socialist, som drömmer om ett annat ljust land – det nya samhället. Som gruvfogde kommer han vid storstrejken 1909 i kläm mellan bolaget och arbetarna, får ta en dust med…
Björn-Erik Höijer for till Jugoslavien 1967 i samband med sin sextioårsdag. I Sydlig odyssé beskriver han i självbiografins form sitt möte med ett land han sedan dess älskat. I centrum står en ung och så småningom framgångsrik konstnärinna, som blev hans vägviserska i det främmande landet. Bland annat sammanförde hon…
Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
”Mot kylan” innehåller tolv noveller. Den sista av novellerna har fått titeln ”Det gråa livet”, och för den ytlige betraktaren kan måhända det liv som Höijer skildrar i dessa noveller te sig grått och skäligen betydelselöst i de större sammanhangen, men med samma rätt eller orätt kunde man i så…
I Höstlig horisont redogör Björn-Erik Höijer för utgångspunkterna för flera av sina mest lästa och älskade böcker, självbiografin om Martin Skoog, reseskildringarna från Capri och Jugoslavien och den existentialistiska scen- och radiodramatiken, pjäsen Harsprånget t.ex. Höijers återkommande ämnen, moral och religion,…
På försommaren 1950 flyttade Martin Skoog – författarens alter ego – med sin familj till Uppsala, där han sen på hösten kunde glädjas åt det positiva mottagandet av Martin går i gräset och skådespelet Det lyser i kåken. Vandringen hit hade inte varit problemfri.
Under hela 40-talet tjänstgör han som slöjdlärare i det…
Janne Sortelius hade nog alltid velat göra något stort, bli en hjälte. Men just ingenting lyckades för honom. Han var från ön, ett isolerat stycke land som en gång t.o.m. gjort uppror mot Riket. Hemma hade han inte så roligt med sin skryt till far och sin laestadianfrälsta mor, så han gav sig av ut i världen så fort…
En västerbottnisk älvdal med några utspridda gårdar, nordisk högsommar vid slåttertiden, stilla speglande dagar men också sammanpressad ångest och häftiga atmosfäriska urladdningar.
I en av gårdarna föder efter en extatisk naturupplevelse Ottilia en son som kristnas till Gabriel. Modern har före sonens ankomst känt en…
Björn-Erik Höijer har skapat sig ett namn både som dramatiker och romanförfattare, och han inmutat sin egen diktardomän – Norrbotten och dess gruvsamhällen kring polcirkeln, där mörkret ligger tyngre än över övriga landsändar och där tillvaron gärna antar en lidelsefullare och hetsigare rytm än längre söderut.…
”Det är något bortom bergen” är romanen om en diktare eller i varje fall kanske en diktare. När vi möter och så småningom också tar avsked av Lars-Olof Stålgren är han bara nitton år, färdig att med packad ränsel och en handfull dikter bryta upp från sin hembygd gruvsamhället högst upp i norr och söka lyckan och…
Barnvisan ”Sov du lilla vide ung, än så är det vinter” varnar det spröda och ömtåliga från att alltför tidigt vakna i en frostig värld. De tre novellerna i denna novellsamling av Björn-Erik Höijer är studier i känsliga unga människors möten med den brutala verklighet, som de äldre med en viss förnöjd…
”Röda fanor” är en berättelse om besvikelse.
Erik Holm är socialdemokrat. Han har gjort karriär inom rörelsen – en boksynt idealist. Allaredan under sin studietid på folkhögskolan i Brunnsvik i början på 30-talet konfronteras han med strebrarna och materialisterna som fylkar sig under de röda…
”Bäst aldrig ge djävulen en chans! Gubben var bevis nog, tycker jag: han hade en unge i varje by utefter älven, och där finns femtio byar om inte ännu flera! Men inte bara det! Man råkar känna till hur laestadianblodet strömmar i folks ådror… Du får göra som gubben gjorde, när han alltså fick springa för livet: dra…
En både poetisk och mustig roman med förankring en ovanlig miljö, en liten by i ett norrländskt gruvdistrikt där alla de fåtaliga invånarna är gripna av Laestadius lära med dess stränga syn på moral och sexualitet.
Helge, bokens huvudperson, är uppfödd med dessa allvarliga krav och är i sitt hjärta en from man. Men han…
Denna roman utspelas i ungefär samma uppländska trakt som skildras i ”Mannen med trätavlorna. Men eljest är de två böckerna mycket olika: i stället för det mörka i den förra boken har denna en ljusare grundton, om än med inslag av grymhet och tragik. Författaren vill beteckna den som en sommarsaga, och den bör…
”Befriaren” är en studie i mordets psykologi: hur en människa kan bli mördare, en annan undgå att bli det. Djupare sett angriper den hela ondskans problem och det med en kraft och hänsynslöshet som inte har många motstycken i modern svensk litteratur.
Henrik Palonen, biblioteksbiträde i ett norrländskt samhälle, döljer…
En man ligger begravd i åtta dagar under nedstörtande snömassor – och överlever. Detta hände en jägare i fjällen år 1960 och gav Björn-Erik Höijer uppslaget till hans dramatiska skildring av livet i den lappländska ödemarken.
Lavinen är en storslagen roman om en man som genom sin outtröttliga livsvilja och…
I denna stora roman knyter Björn-Erik Höijer an till den självbiografiska romanserien om Martin Skoog som inleddes med ”Martin går i gräset”. Martin Skoog är nu 30 år och gift med hustrun Sylvi, som han har två barn tillsammans med. Den lilla familjens liv uppe i Malmberget ger övertygande skildringar av…
I Snösparvarna skildras det dramatiska mötet mellan jägaren och fjällvandraren Karl Bergman och hans unga släkting Kristina. Hon är våldtagen; det blir han som får ta hand om henne. Deras vackra kärlekssaga kantas av svårigheter. Fadern, kyrkoherden, förskjuter Kristina, och Karl är ur räkningen i sin egenskap av…
Författaren Johan Blom har vakat en natt vid en gammal kvinnas dödsbädd, i en lägenhet där han en gång själv bott med sin hustru. Kvinnan, Jenny Hedenberg, dör i gryningen och begravs några dagar senare på gruvsamhällets kyrkogård. Avskedet från den gamla har rört upp många minnen och också väckt Johan Bloms undran och…
Olof, medelålders hemmansägare med krum rygg, dagdrömmer om Ingrid, som varit piga på gården och som nu ska gifta sig med grannen ute på brånet. På henne har han projicerat sin frihets- och ungdomslängtan, därmed framkallande hustruns svartsjuka och gnat och föräldrarnas medömkan. Det är ovisst om Olofs ryggonda…
Gruvans ängel berättar om Lasse, son till Rallarrosen i romanen ”Rallarens ros”, idealist, svältkonstnär och skald i Dan Anderssons efterföljd, som tagit sig ur sitt elfenbenstorn för att göra ett reportage om förhållandena i gruvan. I dagbrottet blir Lasse vittne till en grym och meningslös dödsolycka, den…
”Vår kära stad” är en av Björn-Erik Höijers centrala böcker. Han har där samlat sina erfarenheter av svensk verklighet i en ypperlig småstadsskildring och några lysande personkarakteristiker. Han har varit på förträffligt berättarhumör och givit uttryck åt sin tro på det godas slutliga seger trots alla de svårigheter…
Ajli Södergran och hennes familj i den lappländska byn Junosjärvi längst upp i norr – hon får ibland heta Svanen i Junosjärvi på grund av sin skönhet och den egendomliga, djupa sångrösten – tillhör den stränga västlaestadianska sekten. När hon svarar ja på kronojägaren Hannes Lindkvists frieri tar hon högtidligt löfte…
Parentation, som författaren i denna upplaga gett undertiteln ”över en idealist”, är ett porträtt i helfigur av en betrodd och betydande person, dominerande gestalt i nykterhetslogen i ett norrländskt gruvsamhälle. Med utomordentlig skicklighet visar Björn-Erik Höijer undan för undan hurdan denna människa…
Kategorier: Klassiker Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Novellerna i ”Grått berg” är författade av en man som i grunden känner folket och förhållandena i järnets och gruvornas Norrland, ”det svarta Klondyke”. Hans skildringar är förlagda till en tid – icke så förfärligt avlägsen – då folkbildning och social välfärdspolitik ännu icke gjort sitt intåg i gruvsamhällena, då…
En stilla rörelse.
Stilla flödet som fyller arken
med små bokstäver.
Läget avklarnat
och lidelsen på retur
som en återvändande stormfågel
som brutit vingen på sina irrfärder
och nu söker hamn och klippa.
Ännu några vackra timmar var Björn-Erik Höijers lyriska debut, och utkom för första gången 1975.
När Martin är sju år har första världskriget brutit ut och kastat sin skugga även över hans lilla värld. Men av de stora händelserna fattar han föga. I själva verket har han alldeles nog av sina egna problem och av de stridigheter han möter i familjen och skolan, där han just börjat. Martin är inget lätt barn för…