Sökresultat för Exempla...
Rensa filter?
Kategorier:
Psykiatrisk omvårdnad
Samhälle och samhällsvetenskap
Socialtjänst och social omsorg
Socialtjänst, välfärd och kriminologi
De är sex sjuksköterskor som arbetat med psykiatrisk vård under ett långt yrkesliv. De har upplevt och själva medverkat till en psykiatri i förändring – från medicinskt dominerad slutenvård till sektoriserad öppenvård. De har också upplevt och medverkat till en vårdutbildning i förändring – från lärlingssystem till…
Vad är en läkare? Är det en person som behandlar sjuka och skadade, eller en som rentav lyckas bota dem? Krävs det något mer än medicinsk utbildning och legitimation, och i så fall vad?
Boken är en efterfrågad återutgivning av Motzi Eklöfs avhandling från år 2000. Den beskriver hur läkare i Sverige försökt tydliggöra…
Kategorier:
Medicin och omvårdnad
Medicin: allmänt
Medicinhistoria
Veterinärmedicin
Veterinärmedicin: bakteriologi, virologi och parasitologi
Veterinärmedicin: infektionssjukdomar och behandling
Den svenska bakteriologin representerade under 1900-talets första decennier ett hopp om botemedel mot svåra epidemiska sjukdomar. Problemen på vägen var många.
År 1916 dog ett spädbarn i stelkramp efter en injektion med serum mot difteri från Statsmedicinska anstaltens medicinsk-bakteriologiska laboratorium. Dödsfallet…
Kategorier:
Infektionssjukdomar och smittsamma sjukdomar
Klinisk medicin och internmedicin
Medicin och omvårdnad
Medicin: allmänt
Medicinhistoria
Sjukdomar och rubbningar
När några fall av smittkoppor upptäcktes i Malmö 1932, genomfördes den första massvaccinationen i Sverige av ett helt samhälle. Efteråt fick en relativt stor andel av befolkningen påtagliga hälsoproblem. Vaccinet från Statens bakteriologiska laboratorium hamnade i centrum för en djup konflikt mellan olika medicinska…
Kategorier:
Biografier och litteraturvetenskap
Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Essäer
Litteraturvetenskap och litteraturkritik
Litteraturvetenskap: poesi och poeter
När den nyskapande och virtuose lyrikern Vilhelm Ekelund (1880-1949) överger sin poesi för att odla essäistikens och aforistikens incitativa konst, förvandlar han också den ortodoxa aforistiska diskursen – från poängjagande entydighet till en de öppna ordens begreppspoesi. En ”andra” poesi: subversiv och utopisk.
Ulf…