Sökresultat för Lars Gustafsson...
Rensa filter?
Vad är det egentligen med pappor och humor? Vi har väl alla blivit ombedda att springa till verktygslådan och hämta ögonmåttet, du vet det där som ligger bredvid synvinkeln. Något händer uppenbarligen med män när de blir pappor. Från att ha varit en fullt normal skämtare med koll på samtidshumorn börjar man plötsligt…
Tennisspelarna är, i humoreskens och satirens form, en berättelse om förhållandet mellan Europa och USA och en allegori över det sena 1970-talets ideologiska kris. Med en lätt baksmälla efter 1960-talets europeiska omvälvningar anländer romanens hjälte till universitetet i Austin, Texas, där han skall undervisa om de…
En rik diktsamling som både rymmer intimitetens vardag och reflektion i filosofisk anda. Lars Gustafsson behandlar det lilla i det stora och det stora i det lilla, som vanligt med en skärpa och språklig elegans som få är förunnade.
Lars Gustafsson, född 1936, debuterade 1957 med romanen Vägvila och har sedan dess…
Han bär troligtvis på en dödlig cancer. Lennart Westin öppnar aldrig svarsbrevet från läkarundersökningen.Sedan de lade ner den sista lokala skolan i Väster Våla har han inget lärarjobb längre, utan försörjer sig på biodling och lever allt ensligare. Nu talar allt för att denna vår blir hans sista. Ett tydligt tecken…
Samlade dikter 1981-1991 innehåller diktsamlingarna: Världens tystnad före Bach Fåglarna Fyra poeter Förberedelser för vintersäsongen
Diktsamlingen Där alfabetet har tvåhundra bokstäver innehåller Världens tystnad före Bach, Fåglarna, Fyra poeter och Förberedelser för Vintersäsongen.Lars Gustafsson, född 1936, debuterade 1957 med romanen Vägvila och har sedan dess utkommit med ett åttiotal böcker, däribland romaner, diktsamlingar och…
Den amerikanska flickans söndagar påbörjades i Austin, Texas, vintern 1999 och förblev länge ett helt kort fragment.Den utgår från en verklig kriminalhändelse – en ensamboende ung flicka i färd med att tvätta sin bil en söndagmorgon blev bortförd, våldtagen och mördad av två män. En av mördarna återfanns några år…
Volym 1 i Valda skrifter består av Gustafssons alla hittills publicerade dikter. Samlingsutgåvorna Ur bild i bild (från 1982) och Där alfabetet har 200 bokstäver samt diktsamlingarna Stenkista och Variationer över ett tema av Silfverstolpe (samtliga från 1990-talet). Lars Gustafssons ställning som en av vårt lands mest…
Kategorier:
Samhälle och samhällsvetenskap
Den brittiske historikern Paul Johnson formulerade under 80-talet ned sina verk Moderna tider och De intellektuella, båda storsäljare i många länder, en bred uppgörelse med den vänsterradikala idétradition som växte fram i västvärlden under 1900-talet.I Sverige har främst författaren Lars Gustavsson i essäer och…
I Herr Gustafsson själv skildrar Lars Gustafsson världen, Europa och sitt eget liv. Han gör det med ödmjukhet, förtvivlan och humor. Romanen utspelar sig främst i bokbranschen, i tidningarnas, bokförlagens och de utländska mässornas värld. Den handlar om ord och om talandet.
Herr Gustafsson själv publicerade första…
I mikroskopet är precis vad undertiteln avslöjar – banaliteter och brottsstycken. Små prosatistiska tankar om omvärlden, om det lilla samhället och vardagliga händelser. Texterna är som utsökta små tårtbitar, man vill ha en bit till och sedan en till.
Lars Gustafsson, född 1936, debuterade 1957 med romanen…
Tennisspelarna är, i humoreskens och satirens form, en berättelse om förhållandet mellan Europa och USA och en allegori över det sena 1970-talets ideologiska kris. Med en lätt baksmälla efter 1960-talets europeiska omvälvningar anländer romanens hjälte till universitetet i Austin, Texas, där han skall undervisa om de…
“Det rådde inget tvivel längre. Jag var fri. Fri att gå genom en svagt uppåtlutande korridor, vars väggar såg ut som ett på något mirakulöst sätt lodrätt stillastående vatten. Jag hoppades verkligen att den nyvunna friheten förr eller senare skulle visa sig vara något mer än så.”
En tidsresenär, doktor…
När den ganska skräpiga och överfyllda småbåtshamnen på Lake Austins östra sida brinner ned till vattenlinjen i ett formligt fyrverkeri av exploderande motorbåtar, blir det upphovet till en hel rad av överraskande händelser i de vanligtvis idylliska västra stadsdelarna av Austin, Texas.
Samtidigt återfinns i…
Kategorier:
Biografi: allmänt
Biografi: litteratur
Biografier och litteraturvetenskap
Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
“Hur skall de döda tala till de levande? Och hur skall de levande komma till tals med sina döda?Dessa två frågor ger djup och resonans åt allt som Verner von Heidenstam har skrivit. De är, om vi får tror Jaques Lacan, de två stora frågor varje civilisation måste ställa sig för att förbli en…
“Först mot slutet av mitt arbete med de följande essäerna insåg jag att de som helhet har ett gemensamt tema: relationen mellan fiktion och verklighet, eller, som man också kan uttrycka det, mellan ”dikt” och ”liv”. Dessa båda ord har jag satt inom citationstecken därför att jag inte längre är säker på var deras…
April 1975. Det är tidig vår i Berlin. Det är de där dagarna när allt tycks stå och tveka. Plötsliga regnskurar över staden, som dock själv sänder sin stenkolsrök mot en allt ljusare himmel. Kastanjernas knoppar blir alltmer sprängfyllda för varje dag som går. Det är en vår i början av sjuttiotalet i det ännu delade…
En eftermiddag fanns han plötsligt. Alldeles stilla mellan syrenen och vinbärsbusken. Haren som inte närvarade i Lars Gustafssons tidigare diktsamlingar, men som nu har den inledande rollen. Dikter fortsätter komma, utvecklar sig och expanderar till nya samlingar och med dem nya perspektiv. Här får läsaren träffa…
Detta är en berättelse där hjälten redan i första kapitlet är räddningslöst förlorad. När fortsättningen ändå handlar om hans möjligheter att klara sig uppstår en inkonsekvens. Denna är inte bara avsiktlig utan också tillbörlig.
Lars Gustafsson, född 1936, debuterade 1957 med romanen Vägvila och har sedan dess…
Med Windy berättar fortsätter Lars Gustafsson sin amerikanska trilogi med miljöer och persongalleri hämtade från Austin, Texas, den stad där författaren själv är bosatt sedan länge. Trilogin inleddes med Historien med hunden (1993) och kommer att avslutas med ytterligare en bok.
I öppningsscenen möter vi Windy i sin…
Kommentarer innehåller ett urval av den kritik som Lars Gustafsson skrev mellan 1965 och 1972. Texterna är hämtade från bland annat BLM och Expressen och berör allt ifrån litteraturkritik och idékritik till måleri och musik.
”Jag är en intellektuell, och jag uppfattar mig själv som en intellektuell. Det är mitt yrke,…
I Konfrontationer ägnar sig Lars Gustafsson åt litteraturkritik av de litterära företeelserna inom perioden mellan 1973 och 1978. Författaren tar bland annat upp likheterna mellan det poetiska språket och den estetik som går att finna i fågelsång samt tysk exillitteratur. Han tar upp den nya svenska arbetarromen och de…
Vad gör en ung amerikansk rabbin på väg med tåg från Stockholm till Paris när han av en tillfällighet får en minikassett med ett styrprogram för en kryssningsrobot i händerna? De flesta skulle väl antagligen kasta bort den eller lämna in den hos polisen, men den patriotiske Bernard Foy ger sig istället in på det…
Kategorier:
Biografier och litteraturvetenskap
Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Essäer
Livsstil, hobby och fritid
Reseskildringar
Resor och platser
Vintern 1979 vistades Lars Gustafsson ett par månader i Senegal, Västafrikas mest demokratiska stat, som samtidigt är ett fattigt utvecklingsland med många av de mest karakteristiska u-lands-problemen: monokultur, missväxt, oljeberoende, väldiga utlandslån. Han gick omkring och talade med människor i Dakar, från…
Dick Olsson är en man i sextioårsåldern som tidigare varit en stjärna inom den svenska reklambyråbranschen, men som nu dragit sig tillbaka och bosatt sig i Texas, USA. Numera tar han konsultuppdrag. Han har det bra ställt och två gånger i veckan kommer en colombiansk städerska till hans hus. Eleonora, som hon heter, är…
En mystiker förlorar sig själv i betraktelsens inåtvändhet. En ö sjunker. Den verklighet, som till slut ger frihet, är molnens. Tonerna fr¨ån en Brahm-symfoni strömmar genom ett eteriskt sommarljus. Men även i slutet av romanen lockar huvudpersonen läsaren att fantisera och filosofera vidare på att det som en gång…
“Mina utgångspunkter var akademiska, abstrakta, allmänt och opartiskt välvilliga. Jag följde utvecklingen genom nyhetstelegram och de internationella tidskrifternas kommentarer. Jag följde opinionsyttringarna med intresse. Vid några samtal om saken, på restauranger, på en sommarveranda råkade några av mina vänner…
Lars Gustafsson skriver här essäer om sina barndoms minnen, om musik och om varför han då och då talar med sig själv. Han ger här träffsäkra reflektioner om vardag och liv, om avund och om konflikter.
Lars Gustafsson, född 1936, debuterade 1957 med romanen Vägvila och har sedan dess utkommit med ett åttiotal böcker,…
I en fängslande inbjudan till dialog med sina läsare skriver Lars Gustafsson om diktande vänner som Carl Michael Bellman, Selma Lagerlöf, Gunnar Ekelöf, Thomas Mann och andra.
Lars Gustafsson går i dialog med en skara vänner bland döda diktare, svenska och utländska. Med sympati och inkännande skriver han om mötet…
Kategorier:
Biografi: allmänt
Biografi: konst och underhållning
Biografier och litteraturvetenskap
Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Litteraturvetenskap och litteraturkritik
Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Crister Enander är en av Sveriges viktigaste kritiker. I över trettio år har han följt den svenska litteraturen och förmår som ingen annan sätta in det nyskrivna i ett större sammanhang och samtidigt hålla klassikerna levande och giltiga. Några av Sveriges författare har han följt i decennier. En av dessa är Lars…
En man på en blå cykel är på väg för att i gårdarna presentera det senast från Electrolux – Hushållsmaskinen Assisten. Året är 1954. Resan går inte riktigt som han har tänkt sig, då paketet är tungt att ha på pakethållaren. Efter en vurpa som slutar illa tvingas han att fly till en av herrgårdarna belägen vid…
”De gamla nomaderna rörde sig från territorium till territorium. De nya nomaderna, vi själva, ser territorium efter territorium röra sig under våra fötter. Vad som inte rör sig är nomadlivets dygder.”
Den intellektuella mångsysslaren Lars Gustafsson (1936-2016) debuterade 1957 med romanen Vägvila och utkom därefter med…
Vad är det egentligen som händer i den gamla Färgargården? Människor försvinner i allt större mängd från Eringsboda. Mystiska saker sker. Vem är det som är roten till allt det onda? En bok fylld av skräckhistorier som får håret att resa sig på dig. Läs och njut! Moahahaha….
Skräckfyllda berättelser av skickliga…
Om du vill det eller inte,
bebor du denna plats.
Du finns i skuggan och i ljuset
Den finns för dig i glömskan och i minnet
Du bebor en plats i tiden,
du hör dess ljud av röster och av steg,
och samma plats, fast annorlunda,
besöker dig i drömmen.
Lars Gustafsson, född 1936, debuterade 1957 med romanen Vägvila och har…