Sökresultat för Lars Gustafsson...
Rensa filter?
Vad är det egentligen med pappor och humor? Vi har väl alla blivit ombedda att springa till verktygslådan och hämta ögonmåttet, du vet det där som ligger bredvid synvinkeln. Något händer uppenbarligen med män när de blir pappor. Från att ha varit en fullt normal skämtare med koll på samtidshumorn börjar man plötsligt…
Tennisspelarna är, i humoreskens och satirens form, en berättelse om förhållandet mellan Europa och USA och en allegori över det sena 1970-talets ideologiska kris. Med en lätt baksmälla efter 1960-talets europeiska omvälvningar anländer romanens hjälte till universitetet i Austin, Texas, där han skall undervisa om de…
En rik diktsamling som både rymmer intimitetens vardag och reflektion i filosofisk anda. Lars Gustafsson behandlar det lilla i det stora och det stora i det lilla, som vanligt med en skärpa och språklig elegans som få är förunnade.
Lars Gustafsson, född 1936, debuterade 1957 med romanen Vägvila och har sedan dess…
Han bär troligtvis på en dödlig cancer. Lennart Westin öppnar aldrig svarsbrevet från läkarundersökningen.Sedan de lade ner den sista lokala skolan i Väster Våla har han inget lärarjobb längre, utan försörjer sig på biodling och lever allt ensligare. Nu talar allt för att denna vår blir hans sista. Ett tydligt tecken…
Samlade dikter 1981-1991 innehåller diktsamlingarna: Världens tystnad före Bach Fåglarna Fyra poeter Förberedelser för vintersäsongen
”Mina utgångspunkter var akademiska, abstrakta, allmänt och opartiskt välvilliga. Jag följde utvecklingen genom nyhetstelegram och de internationella tidskrifternas kommentarer. Jag följde opinionsyttringarna med intresse. Vid några samtal om saken, på restauranger, på en sommarveranda råkade några av mina vänner…
Lars Gustafsson skriver här essäer om sina barndoms minnen, om musik och om varför han då och då talar med sig själv. Han ger här träffsäkra reflektioner om vardag och liv, om avund och om konflikter.
Lars Gustafsson, född 1936, debuterade 1957 med romanen Vägvila och har sedan dess utkommit med ett åttiotal böcker,…
I en fängslande inbjudan till dialog med sina läsare skriver Lars Gustafsson om diktande vänner som Carl Michael Bellman, Selma Lagerlöf, Gunnar Ekelöf, Thomas Mann och andra.
Lars Gustafsson går i dialog med en skara vänner bland döda diktare, svenska och utländska. Med sympati och inkännande skriver han om mötet…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Crister Enander är en av Sveriges viktigaste kritiker. I över trettio år har han följt den svenska litteraturen och förmår som ingen annan sätta in det nyskrivna i ett större sammanhang och samtidigt hålla klassikerna levande och giltiga. Några av Sveriges författare har han följt i decennier. En av dessa är Lars…
En man på en blå cykel är på väg för att i gårdarna presentera det senast från Electrolux – Hushållsmaskinen Assisten. Året är 1954. Resan går inte riktigt som han har tänkt sig, då paketet är tungt att ha på pakethållaren. Efter en vurpa som slutar illa tvingas han att fly till en av herrgårdarna belägen vid…
”De gamla nomaderna rörde sig från territorium till territorium. De nya nomaderna, vi själva, ser territorium efter territorium röra sig under våra fötter. Vad som inte rör sig är nomadlivets dygder.”
Den intellektuella mångsysslaren Lars Gustafsson (1936-2016) debuterade 1957 med romanen Vägvila och utkom därefter med…
Vad är det egentligen som händer i den gamla Färgargården? Människor försvinner i allt större mängd från Eringsboda. Mystiska saker sker. Vem är det som är roten till allt det onda? En bok fylld av skräckhistorier som får håret att resa sig på dig. Läs och njut! Moahahaha….
Skräckfyllda berättelser av skickliga…
Om du vill det eller inte,
bebor du denna plats.
Du finns i skuggan och i ljuset
Den finns för dig i glömskan och i minnet
Du bebor en plats i tiden,
du hör dess ljud av röster och av steg,
och samma plats, fast annorlunda,
besöker dig i drömmen.
Lars Gustafsson, född 1936, debuterade 1957 med romanen Vägvila och har…
Hyresgästerna utspelar sig i en våning i Stockholm. Den ena människan tar sig in i våningen och påstår sig ha köpt samma våning dagen innan. Det blir en dråplig vårdag där de intellektuellas och proletariatets roll i dagens verklighet. Komedin är skriven för Västeråsensembeln 1970.
Den nattliga hyllningen handlar om…
Ӂldern
den där åldern
som ännu var varm, oklar och fuktig,
den tid när livet
ännu är som en majdag i Texas;
fuktigt och tyst med plötsligt skrikande
fågelröster,
tog en morgon slut.”
Lars Gustafsson, född 1936, debuterade 1957 med romanen Vägvila och har sedan dess utkommit med ett åttiotal böcker,…
En morgon erbjuds Torsten Bergman – förtidspensionerad och nog när allt kommer omkring en smula alkoholiserad – ett svartjobb med ett badrum där några klåpare till föregångare har misslyckats. Torsten får fart på sin skraltiga gamla bil och kommer till adressen: en mycket tom villa där ingen finns som kan berätta vad…
”Jag drömde att jag cyklade genom trädgårdar,
och det var ändlöst – ett slags villasamhälle
och drömmen också den en barndom, men obegränsad”
Lars Gustafsson, född 1936, debuterade 1957 med romanen Vägvila och har sedan dess utkommit med ett åttiotal böcker, däribland romaner, diktsamlingar och…
Sådär en fyrtio tusen år efter Kristus födelse samlas åtta marinofficerare, som egentligen är åtta rymdlorder, i ett gammalt rymdskepp för att under trevliga former umgås och underhålla varandra. Det hela skulle kunna påminna om herr Hugo Löwenstjernas gästvänliga jaktslott i Almqvists romaner eller om de sju sköna…
Högsommar i det till synes sömniga lilla samhället Väster Våla. Men lugnet är bedrägligt. Professorn tillika nobelpristagaren Molander har mottagit hotfulla vykort och tillkallar sin vän Arne Blom, pensionerad kriminalare, för att be om hjälp. Kan hotelserna möjligen ha något samband med den andra magentan ett av…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Lars Gustafssons samhällsfilosofiska betraktelser är fortfarande egendomligt aktuella och frågeställningarna lika relevanta. Och så är det med många andra av Lars Gustafssons korta prosatexter. Hans texter har påverkat det offentliga samtalet i Sverige under fyra decennier. Och de fortsätter att påverka.
Lars…
Problemformuleringsprivilegiet samlar fler av Lars Gustafssons viktigaste samhällsfilosofiska essäer från åren innan 1989, då boken första gången publicerades. Det handlar inte minst om vem som har rätten att bestämma vilka frågor som ska stå på den politiska och ideologiska dagordningen. Under en lång period styrde…
Nordisk Familjebok, och då särskilt uggleupplagan från 1905, så underbar att hålla i handen med dess bruna läderband, och så spännande att bläddra i med dess gravyrer av sällsamma maskiner och svartvita högtidliga fotografier av allt från Apacheindianer till Östersund, denna mäktiga skattkammare hade en underrubrik:…
Författaren är född 1954, civilekonom och tidigare verksam inom administration och bank. Till hans intressen hör litteratur, musik och kyrkohistoria. Han är en bekännande kristen. Föreliggande samling ärhans första sedan 1978.
En amerikansk rabbin är på väg med tåg mellan Stockholm och Paris, när han av en ren tillfällihet får tag på en kassett med ett styrprogram för en kryssningsrobot. Vad gör han? Jo, han försöker omprogrammera raketen så att den styrs mot konstruktörerna på andra sidan järnridån. En minst sagt riskfylld plan…
Ur bild i bild samlar poeten och mångsysslaren Lars Gustafssons (1936-2016) alla dikter under perioden 1950-1980. Lars Gustafsson utkom med ett åttiotal böcker, bland annat romaner, diktsamlingar och essäsamlingar.
”Lars Gustafssons Samlade dikter är en djupt imponerande bok.”
– Ole Hessler i…
Här beskrivs till exempel livet i USA och dess invånare i en samtidig jämförelse kring hur samma saker går annorlunda till i vårt eget land. Lars Gustafsson skriver bland annat om ett demonstrationståg i San Fransisco och byter perspektiv till ett demonstrationståg i Västerås. Olikheterna är slående och ger grund för…
Den gamle kakelsättaren Torsten Bergman får ett efterlängtat jobb. Rösten på telefonen känner han först inte igen. Men det är hans gamle bekant, rörmokaren Pentti. Det är tänkt att han ska kakla ett badrum.Han får fart på sin gamla bil och är snart på plats. Ingen syns till på bygget men han går i gång ändå. Medan…
En samling dikter av Lars Gustafsson med urval från Ballongfararna, En förmiddag i Sverige och En resa till jordens medelpunkt och andra dikter. Innehåller kommentarer och sakupplysningar från författaren.
Lars Gustafsson, född 1936, debuterade 1957 med romanen Vägvila och har sedan dess utkommit med ett åttiotal…
”Något som händer med grenarna
utanför fönstret
Något som gör isarna allt blankare
Och hela tiden kan man höra hur det klirrar
För skidlöparna med sina röda mössor,
för de skämtsamma skridskoåkarna på dammarna
för de krokiga gamla vedhuggarna i skogsbrynen
för alla dem som bara finns om vintern”
Lars…
Lars Gustafsson utger i vår en ny, stor diktsamling. Den inleds med långdikten ”Kubilai Khan bryter upp från Xanadu”, som följs av avdelningarna Reminiscenserna, Filosofierna, Vardag och slutligen ett antal prosadikter.
En tid i Xanadu är rik i ordets alla bemärkelser.
Att sova med en katt i sängen
Jag vet…
”Det är svåra frågor, problemformuleringar som möjligen bottnar i en semantik som har gått fel någonstans på vägen. Men för den hederlige är det omöjligt att inte ställa dem.”
Lars Gustafsson ställer avancerade frågor och ger sin syn och analys på saken. Han utreder och ger alternativ som han sedan…
Här är vi i ett purgatorium, i det renande rum av drömmar och dagdrömmar där lögnerna redan är urskiljbara som lögner. Även om sanningen dröjer fjärran, för att alludera till Ekelöf, finns här redan hopp. Det gamla kommer att bryta samman, att förvandlas till sin egen parodi; förvandling och uppbrott är möjliga. Värden…
Kategorier: Historia och arkeologi
Att berätta om mat är inte bara att skriva om ingredienser och recept. Mat är minnen, människor, landskap.
I Fru Blomqvists matbok, efterföljare till kritik- och publikframgången med Herr Gustafssons familjebok, börjar berättelserna med något som hände August Strindberg på ett parisercafé den 17 maj 1896…