Sökresultat för Motzi Eklöf...
Rensa filter?
Kategorier:
Medicin och omvårdnad
Macchiarini-affären har kallats värsta skandalen i svensk medicinhistoria. Men vad avgör att vissa händelser och företeelser inom vetenskap, medicin och vård ifrågasätts och betraktas som kontroversiella eller skandaler? Enligt vilka medicinska, vetenskapliga, etiska eller rättsliga normer?
I antologin…
Vad är en läkare? Är det en person som behandlar sjuka och skadade, eller en som rentav lyckas bota dem? Krävs det något mer än medicinsk utbildning och legitimation, och i så fall vad?
Boken är en efterfrågad återutgivning av Motzi Eklöfs avhandling från år 2000. Den beskriver hur läkare i Sverige försökt tydliggöra…
Kategorier:
Aspekter av religion
Filosofi och religion
Historia
Historia och arkeologi
Historia: särskilda händelser och ämnen
Medicin och omvårdnad
Medicin: allmänt
Medicinhistoria
Religion och tro
Religiös social etik och religiöst socialt arbete
Religiösa institutioner och organisationer
Socialhistoria och kulturhistoria
Ersta diakoni har en fantastisk historia som sträcker sig över tre sekler. Med den här boken vill vi försöka ge en inblick i den verksamhet som bedrivits genom åren, och de människor som passerat revy, såväl medarbetare som patienter, boende och andra.
Ersta har ofta gått före och visat vägen i det sociala och…
Kategorier:
Historia och arkeologi
I kurkulturer möter vi en av naturläkekonstens och näringsreformens centralgestalter, Maximilian Birchen-Benner. Under 1920- och 30-talen tog han emot patienter från världens alla hörn på sin klinik i Zürich. Han är müslins upphovsman och förespråkade råkost. Boken bygger på ett omfattande journalmaterial från de…
Kategorier:
Historia och arkeologi
Naturen, kuren & samhället handlar om vårdinrättningar som kurorter, sanatorier, alkoholistanstalter, enskilda sjukhem och hälsohem i Sverige under 1800-talets sista decennier och fram till i dag, med tonvikt på perioden runt sekelskiftet 1900. Här kan läsas om pionjärer inom svensk alkoholistvård; om…
Kategorier:
Historia och arkeologi
Legitimerade läkare har alltid behövt förhålla sig till konkurrerande vårdgivare inom och utanför den samhälleligt understödda vården. Läkarrollen har förändrats och patienter har alltid haft stort inflytande över vårdens utformning. I boken behandlas frågor som: Vad är en läkare? Vad skiljer en äkta från en falsk?…
Kategorier:
Medicin och omvårdnad
Homeopatin står i Sverige ofta i centrum för offentliga konflikter kring vad som är att betrakta som äkta läkemedel, legitim medicinsk verksamhet och verklig vetenskap, och kring hur vårt lands hälso- och sjukvård skall utformas, styras och finansieras. Redan för 200 år sedan avfärdades den homeopatiska läkemedelsläran…
Kategorier:
Medicin och omvårdnad
Medicin: allmänt
Medicinhistoria
Veterinärmedicin
Veterinärmedicin: bakteriologi, virologi och parasitologi
Veterinärmedicin: infektionssjukdomar och behandling
Den svenska bakteriologin representerade under 1900-talets första decennier ett hopp om botemedel mot svåra epidemiska sjukdomar. Problemen på vägen var många.
År 1916 dog ett spädbarn i stelkramp efter en injektion med serum mot difteri från Statsmedicinska anstaltens medicinsk-bakteriologiska laboratorium. Dödsfallet…
Kategorier:
Infektionssjukdomar och smittsamma sjukdomar
Klinisk medicin och internmedicin
Medicin och omvårdnad
Medicin: allmänt
Medicinhistoria
Sjukdomar och rubbningar
När några fall av smittkoppor upptäcktes i Malmö 1932, genomfördes den första massvaccinationen i Sverige av ett helt samhälle. Efteråt fick en relativt stor andel av befolkningen påtagliga hälsoproblem. Vaccinet från Statens bakteriologiska laboratorium hamnade i centrum för en djup konflikt mellan olika medicinska…