Bläddra

Lurad av laxen : sant & falskt om maten

Lurad av laxen : sant & falskt om maten

Köp här
Det finns många myter när det gäller mat och vad vi äter. Teorierna om vad som är farligt och ofarligt, rätt och fel avlöser varandra i snabb takt och debatten blir alltmer uppskruvad. Inte minst är den förvirrande för oss konsumenter. Det flesta av oss vill ju gärna göra rätt. Men hur ska vi bära oss åt?

Marit Paulsen menar att det är hög tid att reda ut begreppen. Hon vill här sticka hål på myter, klara ut missuppfattningar och visa att många av de så kallade experterna är ute på mycket tunn is. Många frågor ställs på sin spets och svaren är ofta förvånande och i många fall kontroversiella. Det gäller KRAV-märkning och eko-odling, det gäller handelsgödsel och genmodifiering. Det handlar om hur produktionen fungerar i alla led från det storskaliga jordbruket eller den egna täppan till de globala sambanden. Inte minst handlar det om moderna »klimatsmarta« påfund som detox och små eko-lådor med frukt levererade till hemmets dörr.

Och hon påminner också om att det inte bara handlar om den privilegierade delen av världen. Det hårt ansträngda jordklotet ska livnära mer än sex miljarder människor. Ska vi dela lika har var och en av oss en odlingsmark som motsvarar drygt en tredjedels fotbollsplan. Så långt kan fördelningen bli någotsånär rättvis - men om utrymmet också ska räcka till att köra bil på kommer några att ta för sig på andras bekostnad. Vem gynnar det? Vem drabbar det?