Bläddra

1800. Skådespelaren, tecknaren Axel Fredrik Cederholm och landskapet

Kategorier: Konst Konst: teman och motiv Särskilda konstnärer
Köp här

1800. Skådespelaren, tecknaren Axel Fredrik Cederholm och landskapet

Kategorier: Konst Konst: teman och motiv Särskilda konstnärer
Köp här

När Axel Fredrik första gången äntrade Kungliga Operans scen för att göra audition var han tretton år och faderlös. Hans mor valde att sätta sin äldsta hemmavarande son i scenskola, trots ekonomiska svårigheter.

År 1800 inledde Axel Fredrik Cederholm en framgångsrik karriär som operasångare och skådespelare. Som målare vid Konstakademien skildrade han  pittoreska landskap i Dalarna, Uppland, Västmanland, Roslagen och Stockholm - en sällsynt dokumentation av försvunna kulturmiljöer.

Cederholm föddes i Stockholm 1780 under enkla förhållanden men kom att hänge sig åt de sköna konsterna. I teckningar och målningar ges inblickar i övre ståndspersoners fritidsaktiviteter och nöjen. Samtidigt vittnar privata skissböcker om hur sjukdom och depression kastade mörka skuggor över hans liv. 

I boken 1800 följer konsthistorikern Anna Brodow Inzaina Cederholm i spåren. Hans livsresa bjuder en unik inblick i konstens roll för samhällsutvecklingen vid en tid av snabb samhällelig förändring i Sverige och Europa: dess uppgift för det nationella projektet, dess betydelse som del av inredning i förmögna människors hem och dess förutsättningar att bära upp en ny tidsanda.