Bläddra

Amy Winehouse : en omöjlig kärlek

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Utgått

Amy Winehouse : en omöjlig kärlek

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Utgått

Sommaren 2011 fick den ökända klubb 27 ännu en medlem när Amy Winehouse dog. Alkoholen och drogerna kastade länge en skugga över hennes begåvning. Nu skildras hennes liv i en biografi - barndomen, genombrottet och den tragiska döden.

Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison och så vidare, rockmusiken har förlorat många artister vid 27 års ålder. När Amy Winehouse dog var hon lika känd för sitt olycksaliga privatliv som för sina listettor. Faktum kvarstår att hon med sin unika röst och musikalitet var en av världens mest fängslande och övertygande kvinnliga artister. Den monumentala sälj- och kritikerframgång hon nådde med sin mångmiljonsäljande andra skiva Back to Black (2007), gjorde henne till en internationell stjärna över en natt.
Men snart var det hennes liv utanför scenen som skapade de största rubrikerna i kvällspressen. Fylleskandaler, ätstörningar och ett allmänt självdestruktivt liv med droger samt ett stormigt äktenskap med Blake Fielder-Civil kom att överskugga de musikaliska framgångarna trots att skivförsäljningen nådde nya toppnoteringar.
Mediavärlden kretsade som gamar när hennes värld imploderade och begåvningen förskingrades i drog- och alkoholdimmor. Den 23 juli 2011 förlorade hon slutligen kriget mot de inre demonerna, alkoholen och drogerna, och dog endast 27 år gammal.

Amy Winehouse sålde mer än 15 miljoner skivor under sitt korta liv och vann fem Grammys. Tiden före sin död arbetade hon med en länge efterlängtad tredje skiva som dock inte hann fullbordas. I december 2011 släpptes en postum skiva, Lioness: Hidden treasures, med några spår från de inspelningarna, kompletterat med äldre hopsamlat material.