Bläddra

Arkimedes : matematiker, vapenmakare, stjärnskådare

Kategorier: Historia och arkeologi
Köp här

Arkimedes : matematiker, vapenmakare, stjärnskådare

Kategorier: Historia och arkeologi
Köp här
För eftervärlden är Arkimedes mest känd för att ha sprungit naken genom gatorna skrikande ”Heureka” efter att ha kommit på den hydrostatiska Arkimedes princip när han låg i badet. Men vem var
han egentligen, världens första tekniska geni?

Arkimedes, världens främsta matematiker genom alla tider, föddes i Syrakusa på Sicilien år 287 f.Kr.
Där levde han också större delen av sitt liv, ända till sin död år 212 f.Kr. Enligt myten dödades han
av en romersk soldat då han stod på stranden och ritade geometriska figurer i sanden. Därav det legendariska uttalandet: ”Rubba inte mina cirklar.”
Arkimedes var barnsligt förtjust i att lösa problem för deras egen skull. Exempelvis räknade han ut hur många sandkorn det skulle behövas för att fylla hela universum (10000 upphöjt till 37). Men mest av allt var Arkimedes en uppfinnare. Han skapade ett mekaniskt planetarium, arkimedesskruven och utvecklade tidiga kugghjulsväxlar.
Under en tid arbetade Arkimedes som rådgivare åt Syrakusas kung Hieron. Bland annat fick han i uppdrag att göra staden ointaglig för anfallande arméer. Vid romarnas belägring av Syrakusa lyckades man hålla
fienden på avstånd en tid tack vare Arkimedes krigsmaskiner – katapulter och brännglas som satte eld på fiendeskeppens segel.
Roland Poirier Martinsson skildrar levande och medryckande tiden då Arkimedes levde, staden
och kulturen i Syrakusa och hans ungdomstid i Alexandria. Vidare får vi läsa om Arkimedes matematiska
upptäckter och hans tekniska uppfi nningar, om Arkimedes som astronom, samt vilken betydelse han fått för eftervärlden. Det är en lärorik och underhållande biografi över historiens förste och kanske främste tekniska geni.