Bläddra

Barnbruden

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt

Barnbruden

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
en lyckad blandning av siden och löss, allvar och underhållning. Jag sträckläser. Amelia
Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar. I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på. Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen den stumma flickan som tar hand om andras skit.
Barnbruden är romanen om de unga kvinnorna vid Gustav III:s hov. Det är en berättelse om vänskap, svek, maktlystnad och frihetstörst.
Anna Laestadius Larsson har lång erfarenhet som journalist från bland annat Aftonbladet. Hon har även varit redaktör och redaktionschef vid både magasin, som amelia och M-magasin, och ett stort antal tv-program såsom Melodifestivalen, Vi i femman och dokumentärserien Lite stryk får dom tåla. Dessutom medverkade hon under många år som kolumnist i Svenska Dagbladet. I dag är hon verksam som frilansande journalist. Med Barnbruden, som är första delen i en planerad trilogi, debuterar Anna Laestadius Larsson som romanförfattare.
Laestadius Larssons välskrivna historiska roman ger mersmak ... Borås Tidning
fri fiktion utifrån ett historiskt stoff, men hennes metod att sätta kvinnors villkor i centrum sätter ljus även på verkligheten. Sydsvenskan
Jag älskar den här romanen. Den är charmig och pockar hela tiden på vidare läsning. LitteraturMagazinet