Bläddra

Den falske schamanen : Sektens innersta krets berättar

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Reportage och samlingar av journalistiska texter

Den falske schamanen : Sektens innersta krets berättar

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Reportage och samlingar av journalistiska texter

Sektens innersta krets berättar.

En man kommer till ett litet samhälle i norra Sverige strax före milleniumskiftet. Han kallar sig schaman och säger sig kunna läsa av människors inre och med sin kosmiska visdom vill han hela deras sjukdomar och trauman.

Ensamma, par och familjer dras till mannen med en förhoppning om att hitta den rätta vägen och i förlängningen rädda världen. Steg för steg lägger de sina liv i mannens händer. De fastnar i en tillvaro av underkastelse, psykisk terror och övergrepp. En berättelse om längtan efter mening, förnekelse, grupptryck och grymhet. Men också om vägen ut ur sektens makt.  

Några av personerna i den innersta kretsen runt schamanen har nu valt att berätta om hur de drogs in i sekten och även om vägen ut ur den för journalisten Eva Brenckert. 

Eva Brenckert har arbetat som journalist, författare och filmare sedan hon gick ut Journalisthögskolan i slutet av 80-talet. Schamanen är hennes tionde bok. Boken bygger på research, intervjuer, polis och domstolshandlingar.

Recensioner:

SCHAMANEN "Boken är en skrämmande och stark läsning om psykisk misshandel och övergrepp, makt och total kontroll. Den visar också på människans förmåga att bryta sig loss och bli fri. Här delar några personer frikostigt med sig av sina erfarenheter som tidigare sektmedlemmar. Texten är lättfattlig och oförblommerad, den gör läsaren till en betraktare av livet i schamanens innersta krets. Därmed överförs känslan av psykisk terror och manipulationer, men även den okuvliga viljan att lämna sekten. Den falske schamanen är en viktig bok och visar på människans bottenlösa styrka att frigöra sig från en destruktiv tillvaro, trots många år av förtryck. Texten andas förtröstan och mod. Helhetsbetyg: 4. Mycket bra." BTJ Bibliotekstjänst

"Läste boken i några svep. Vilken bladvändare. Vilken historia! Skulle inte förvåna mig om nån vill göra film av den." Anita Björkqvist, journalist / litteraturrecensent.

"Den är så välskriven och en vill veta hur det ska gå, om Sara ska klara sig undan våldtäkt, om hur saker ska nystas upp, hur folk ska nå insikt. Allt detta driver boken framåt på ett lågmält sätt. En så bra och viktig bok om sökande människor som utnyttjas och samtidigt trivs med gemenskapen i gruppen." Pia Larsson, lärare / skribent.