Bläddra

Efterskörd : Ferlinfynd från en spånkoffert

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
Köp här

Efterskörd : Ferlinfynd från en spånkoffert

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
Köp här

Nils Ferlin var och är en av den svenska litteraturens och visskattens stora namn och med en påfallande folklig förankring. Hans dikter har spridits i stor upplagor och nått läsare i livets alla skiften. Många har tonsatts och bildsatts, de används ofta i dödsannonser. Den tonsatta dikten "I folkviseton" med orden "Mitt hjärta är ditt - ditt hjärta är mitt och aldrig jag lämnar det åter" är en av de mest omtyckta vid bröllop. Ferlin var en "folkskald", hans diktning kombinerade det melodiösa med verklig och allvarlig poesi. Ferlin utgav sex diktsamlingar under sin levnad, ytterligare en utkom ett år efter hans död. Det har utkommit bl.a två doktorsavhandlingar om hans arbeten.

Efterskörd handlar om sådant av Ferlin som hittills varit dolt, till stor del upptäckt i spånkofferten på släktingars vind, men också material från Ferlin-arkivet på universitetsbiblioteket i Göteborg. Det handlar om outgivna texter, utkast i olika stadier, som visar det ständigt pågående arbetet med orden, dialogen med andra, livet och dikten. Boken rymmer därför både det fullfjädrade och det ofullständiga/spretiga i ett konstnärsliv. Texter som aldrig kom med i samlingarna, prosastycken, brev till och från honom. Men även fotografier, teckningar och restaurangmenyer med dikter.

Att Ferlin hade ett liv i de berömda Klarakvarteren i Stockholm vet de flesta, men här skildras också hans boende i Roslagen liksom de tidigare åren i Värmland.

Hans Rutberg är anförvant på mödernet till Nils Ferlin, läkare och professor i medicin, bosatt i Uppsala. Jenny Westerström är professor i litteraturvetenskap i Lund och skrev sin avhandling om Ferlin samt ytterligare en bok om honom liksom en rad andra böcker exempelvis om Svenska Akademien och Klarabohemerna.