Bläddra

George Johanssons motorblandning

Kategorier: Teknik Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Köp här

George Johanssons motorblandning

Kategorier: Teknik Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Köp här
En kavalkad av motorminnen! Läs t ex om hur Henry Ford nästan snuvades på patentet för sin T-modell, om Ronnie Petersons karriär, om Juan M Fangios osannolika framgångar på samma banor och om härliga provturer i Ferrari, Maserati och Rolls Royce. Eller drömmen om den första mopeden i 50-talets Stockholm. Här berättar motorjournalisten George Johansson om hur det gick till när han äntligen kunde köpa sitt första egna fordon – mopeden.

Doften och spänningen runt racerbanorna är något alldeles särskilt. Ronnie Peterson var den förste svensk som lyckades skapa sig en internationell karriär på 1960-talet som Formel 1-förare på de stora banorna. Hans karriär slutade alldeles för snabbt i en av de stora krascher som motorhistorien är full av. Några få av de stora förarna, som t ex Juan Fangio och Niki Lauda, överlevde mirakulöst och kunde dra sig tillbaka med livet i behåll. Något lugnare är det att göra en provtur i en Ferrari eller en Rolls Royce. Men vilken känsla!

Idag är det IT-tekniken som skapar den nya framtiden och engagerar folks fantasi. Under det förra sekelskiftet var det bilen. En osannolik skapelse som ingen trodde kunde användas till något praktiskt. Utom Henry Ford, och ändå var det nära att han blev lurad på patentet till T-forden.


George Johansson är en av landets mest uppskattade motorskribenter. Han har varit Formel 1-reporter, chefredaktör för Teknikens värld och skriver i dag om bilar i Dagens Industri. Hans förra mycket uppskattade bok heter Gamla bilar vi aldrig glömmer.