Bläddra

I pengarnas tid : finansvärldens historia

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Ekonomisk historia Nationalekonomi

I pengarnas tid : finansvärldens historia

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Ekonomisk historia Nationalekonomi
Köp här

Stålar, pluring, klöver, kosing, kulor, flis, deg, schaber: kalla det vad du vill, men pengar spelar roll. För vissa är kärleken till pengar roten till allt ont. För generaler är pengar det man driver krig med; för revolutionärer är de arbetarens kedjor.

Men vad exakt är pengar? Är det ett berg av silver som de spanska erövrarna trodde? Eller går det lika bra med lertavlor och tryckt papper? Hur hamnade vi i en värld där nästan alla pengar är osynliga och knappast mer än tal på en datorskärm? Varifrån kom pengarna? Och var tog de vägen?

Här introduceras det moderna finanssystemets nyckelbegrepp i tur och ordning. Bokens första kapitel spårar pengarnas och långivningens ursprung; det andra handlar om obligationsmarknaden; det tredje om aktiemarknaden. Kapitel fyra berättar historien om försäkringssystemet; kapitel fem handlar om fastighetsmarknaden; och kapitel sex om den internationella finansens uppgång, fall och uppgång.

När upphörde pengar att vara gjorda av metall för att mutera till papper och sedan försvinna helt och hållet? Vilken roll har centralbankerna spelat i aktiemarknadernas bubblor och krascher? Och är det ekonomiska samberoendet mellan Kina och Amerika nyckeln till global, finansiell stabilitet eller är det bara en chimär?

Finanskrisen som drabbade västvärlden med början sommaren 2007 utgör en passande påminnelse om en av finanshistoriens eviga sanningar. Förr eller senare spricker alla bubblor. Förr eller senare blir säljarna fler än köparna. Förr eller senare förbyts girighet i rädsla. Därför har det aldrig varit mer nödvändigt att förstå pengarnas betydelse än i dag.