
Lucias mat
Några av rätterna är så prestigelösa att ingen i Lucias kultur anser dem tillräckligt fina att bjuda på. Därför har de förblivit okända för västvärlden. Författaren Mona Samoiel Tihane, som är dotter till Lucia, har tagit med dem för att förhindra att de faller i glömska – och för att de är så goda och nyttiga.
Från den stora skatten av familjerecept har Mona Samoiel Tihane valt ut de enkla rätterna, som är goda, billiga, lätta och snabba att laga. Dessutom beskriver hon något om hur man äter vissa av rätterna och lite om traditionen kring andra. Hon berättar också om hur hon kom till Sverige tillsammans med sina sex syskon och sina föräldrar 1976. Mamma Lucia tyckte att hon hade kommit till världens bästa land, om det inte vore för att hon saknade alla de råvaror hon hade lagat mat på i Syrien. Pappa Jakob Samoiel, som var affärsman, startade då en egen importfirma för råvaror från Mellanöstern. Än i dag driver han sin butik, Jakobs Livs, i Södertälje.
Lucias mat riktar sig till en stor målgrupp. Nyfikna vuxna och ungdomar, med rötter i Mellanöstern, och svenskar – alla som uppskattar den underbara doften av Mellanösterns kryddiga kök. Om författaren: Mona Samoiel är född i Syrien och kom till Sverige som barn. Hon har arbetat med it på Scania i Södertälje i drygt 20 år, mestadels i ledande befattningar. Idén till boken fick hon när hon insåg att många av hennes barndoms rätter kan hamna i glömska om de inte skrivs ned.