Bläddra

Magic, Cilla & Baby : ramsor om tjejer, killar och grejer

Köp här

Magic, Cilla & Baby : ramsor om tjejer, killar och grejer

Köp här

OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 för sitt arbete för jämställdhet och jämlikhet i bokvärlden.


Följ med på en spännande resa genom hela alfabetet. På färden från A till Ö träffar vi bland annat annorlunda Sara, coola Cilla, discodivan Dorinell, elektriska Ellinor, originelle Olle och Özkan med sin önskedröm.


I Magic, Cilla och Baby är alla känslor tillåtna, stora som små, glada som ledsna, vilda som hemliga. Skriven på ett modernt språk som lockar till läsning blir Eva Lundgrens ABC-bok ett verktyg för att diskutera alla ord och känslor som annars sällan får vara med i böcker.


Inte mindre än 20 av landets mest intressanta illustratörer medverkar i Magic, Cilla & Baby. Resultatet är en modern ABC-bok som inte liknar något som publicerats tidigare. De flesta av illustratörerna är väl etablerade inom design, reklam, mode, barn- och vuxenillustration. Det blir inte bara i text som Magic, Cilla & Baby utmanar gamla konventioner och bejakar mångfald.

Sagt om boken

Författaren till boken, Eva Lundgren, har en språkkänsla som är genial och ett lekfullt förhållningssätt till orden som flödar obehindrat genom rimmen. Hon tvekar inte att använda ord som kanske vanligtvis inte ingår i barnets vokabulär, men infogar förklaringar längst ner på varje sida. På så vis kan vi lära oss och våra mindre läsare vad assa (assistera, hjälpa till), hooka (följa med) och narcissistisk innebär. Perfekt för oss föräldrar som tycker det är dödstråkigt att titta i pekböcker och vill ha utmaningar till såväl oss själva som pedagoger som till barnens intellekt. ... Boken genomsyras också av en medvetenhet om hur representationen är gjord. Varken kön, etnicitet eller sexualitet framställs på ett stereotypt sätt.
Verkligt, januari 2010. Läs recensionen!


Dramatik, fart och fläkt utmärker i hög grad debutanten Eva Lundgrens ABC-bok Magic, Cilla & Baby ramsor om tjejer, killar och grejer. Här finns en frisk uppkäftighet i språket, där slanguttryck blandas in i verserna. För den som inte hänger med i svängarna förklaras en del begrepp i en ordlista nedtill på sidorna.
Lena Kåreland, Svenska Dagbladet, januari 2008. Läs recensionen!


Principen är enkel: varje bokstav symboliserar en känsla, ett antirasistiskt, feministiskt, HBT-vänligt eller helt enkelt ett livsnödvändigt budskap. Versformatet är klassiskt i sammanhanget, och Eva Lundgren hanterar greppet mycket bra. De rimmade verserna befolkas av oförutsägbara ord, uttryck och vändningar. Denna ABC-bok förtjänar en plats i bokhyllan eller bokhögen hos varje språk-, samhälls- och konstengagerad människa. Med A som står för Annorlunda, S för Snippa och Snopp och Q för Queer, är den här boken till och med charmig nog att övertyga även den som i vanliga fall ryggar för politiken i vardagen och i konsten.
Karin Lögdberg, ETC, oktober 2007. Läs recensionen!