Bläddra

Svenska uttryck och deras ursprung

Kategorier: Språk och lingvistik
Köp här

Svenska uttryck och deras ursprung

Kategorier: Språk och lingvistik
Köp här
Många svenska uttryck har en spännande historia.

- Varför lägger man rabarber på något? Vad har "rabarber" med saken att göra? Inget, eftersom det egentligen ska vara embargo, dvs att lägga embargo / beslag på något.

- Ramaskri, säger man. Det har sitt ursprung i Bibeln och syftar på klagandet vid Herodes dödande av alla gossebarn: Det hördes ett skri i Rama.

- Det var en annan femma, dvs det var en annan sak. Det kommer av ordstävet "Det var en annan femma, sa bonden, skrev en sjua".

- Ana ugglor i mossen... Det kommer från det danska uttrycket Ana ulver i mossen. Så egentligen är det vargar som lurar där.

Alla uttryck har ett ursprung: många härrör från det gamla bondesamhället, några från sagor och fabler, många har sitt ursprung i Bibeln - Kasta yxan i sjön, fara fram som ett Jehu och dansa efter någons pipa är bara några exempel.

Den här boken tar upp närmare 200 av våra vanligaste svenska uttryck med dess betydelse och ursprung. Uttrycken ligger i bokstavsordning så att de ska vara lätta att hitta. Exempel ges också på motsvarande uttryck i andra språk. Följ med på en en spännande upptäcksresa i vårt språk.

Kerstin Johanson har tidigare gett ut Engelska uttryck och tillsammans med illustratören Mia Carlstedt idiomböck­erna You lucky dog, Holy smoke och Kosta skjortan