Bläddra

Te – från Sencha till Lapsang

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck
Köp här

Te – från Sencha till Lapsang

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck
Köp här

Tedrickandet i Sverige har mer än fördubblats under de senaste åren och det är lösteet, och inte påsteet, som står för den största delen. I Te - från Sencha till Lapsang finns alla kunskaper du behöver för att bli en riktig konnässör och närmare 100 teer beskrivs med smak, ursprung och bryggmetoder.


Trots att så många dricker te är det förvånansvärt få som testat något utöver de vanligaste tesorterna. Eller som känner till grunderna i bryggningen, vilket är minst lika viktigt för att få fram tebladens smak och karaktär. Obehandlade vita teer blandas med konstnärligt knutna gröna teer, lagrade pu er-teer och smaksatta svarta teer som Earl Grey, och nästan alla tesorter går att få tag på i svenska tebutiker. Du får även inblick i olika länders odling, produktion och kultur.


Genom alla tider har te ansetts vara en hälsodryck och alla tekulturer har sina legender om teets hälsofrämjande egenskaper. Det har använts invärtes och utvärtes för alltifrån trötthet och depression till skönhetskräm och som botemedel mot reumatism.


Te kan avnjutas på en mängd olika sätt ett enkelt kinesiskt grönt te i dricksglas, klassiskt afternoon tea med snittar och bakverk eller japanskt grönt pulverte i den vackra japanska teceremonin. Ett genomgående tema i boken är också te och mat i kombination. Ett oolongte till dim sum, ett blommigt jasminte till vit choklad eller kanske ett svart Ceylonte till en boeuf bourguignon? Dessutom flera läckra recept med te som ingrediens och krydda.