Bläddra

Tragedin på torget : Soldaterna i Dalaupproret 1743

Kategorier: Historia Historia och arkeologi
Utgått

Tragedin på torget : Soldaterna i Dalaupproret 1743

Kategorier: Historia Historia och arkeologi
Utgått
I juni 1743 tågade 4 500 förbittrade bönder och soldater från Dalarna till Stockholm för att protestera mot kriget i Ryssland och villkoren i fredsförhandlingarna. Sverige hade förklarat krig mot Ryssland 1741. Kriget slutade med ett svenskt militärt nederlag. I freden i Åbo 1743 behövde Sverige dock bara avträda ett mindre landområde i sydöstra Finland mot att man till tronföljare efter den barnlöse Fredrik I valde en släkting till den ryska kejsarinnan – Adolf Fredrik av Holstein-Gottorp. Dalkarlarna ville hellre se den danske kronprinsen Fredrik som tronföljare.

De upproriska nådde Stockholm i god ordning och inkvarterades på olika håll i staden. Under ett dygn behärskade de Stockholm. När de sedan samlades på Gustav Adolfs Torg möttes de av tillkallad militär. Upproret, som i historien kallats "Stora daldansen", slogs hänsynslöst ner. Dalkarlarna som var nödtorftigt utrustade med liar, yxor och störar klarade sig dåligt mot de välutrustade soldaterna. Det blev ett veritabelt blodbad. 42 personer dödades och ett 80-tal skadades allvarligt. Upprorsledarna avrättades så småningom och ett drygt hundratal kastades i fängelse.

Alf Åberg berättar om bakgrunden till dramat på Gustav Adolfs Torg, om dalfolkets långa tradition att delta i landets försvar. Dalregementet hade deltagit i stormaktstidens alla krig men hade nu lidit stora förluster under Fredrik I. Missnöjet med kungen och de styrande i Stockholm var stort och missväxten i början av 1700-talet med svåra nödår som följd bidrog till upprorsstämningen i Dalarna.


Alf Åberg är professor och tidigare chef för Krigsarkivet i Stockholm. Han har medverkat i TV- och radioprogram och har skrivit tidningsartiklar och ett stort antal böcker. På Natur och Kultur har han utgivit bl a Vår svenska historia (1978), När svenskarna upptäckte världen (1981), Svenskarna under stjärnbaneret (1994) och Kvinnorna i Nya Sverige (2000).