Bläddra

Var är alla : och andra pjäser

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Dramatik
Utgått

Var är alla : och andra pjäser

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Dramatik
Utgått

Mirja Unge har ända sedan debuten 1998 hyllats för sina säregna romaner och novellsamlingar. Det senaste decenniet har hon också klivit fram som dramatiker och spelats av Göteborgs stadsteater, Riksteatern och Dramaten.

I hennes pjäser möter vi unga människor i samhällets och psykets utkanter. Med både humor och djupt allvar ställer Unge de svåra frågorna och visar upp världen och vårt samhälle från ett annat håll än vi är vana vid. Och hon gör det med sitt rytmiskt poetiska språk som också är en stor läsupplevelse.

I denna volym samlas fem pjäser från 2005 till 2014. Var är alla, om hur en våldtäkt på en liten ort väcker frågor om skuld, ansvar och social kontroll. Mariella, skildrar tre flickor i samhällets utkant. Övergivenhet svetsar dem samman i en slitsam gemenskap, de är utsatta och destruktiva men har en stark vilja att leva. Klaras resa, en berättelse om en ung kvinnas väg in i en psykos. Man är väl fri, om grupptryck och svårigheten att vara sig själv. Och Johanna, en nutida Jeanne d´Arc, om passionerad idealism i miljökatastrofens tidevarv.

Tillsammans visar de varför Mirja Unge är en av sin generations främsta dramatiker.