Bläddra

Vår fotboll

Kategorier: Bollsport Fotboll Fotbollssport Sport, idrott och friluftsliv
Köp här

Vår fotboll

Kategorier: Bollsport Fotboll Fotbollssport Sport, idrott och friluftsliv
Köp här

Det finns fotboll och sa finns det fotboll. Dels finns ju industrin som koloniserat varlden, fotbollsmonstretsom vuxit sig sa stort och maktigt att ingen langre verkar kunna kontrollera det. Hogt ovanfor verkligheten svavar Cristiano Ronaldo med sin maximalgroomade beromdhet och Neymar med sina obegransade gulfstatsmiljarder. Densom skildrar dagens yppersta toppfotboll maste beratta omnojeskonglomerat, oljefonder och geopolitik. Men parallellt med denna galaktiska industri finns ju ocksa idrotten som vi har vuxit upp med, den som forblir fastforankrad i de glesa grasrotterna pa den leriga lilla planen ikvarteret. I mangt och mycket kanner vi fortfarande igen varsvenska fotboll har pa hemmaplan. Vara stjarnor gar fort­farande att na fram till, vara biljetter gar annu att ha rad medoch vara klubbar forblir alltjamt medlemsstyrda. Var fotboll handlar om den har samhallsforankrade folk­rorelsen om dess utmaningar och fortjanster, om dess hjaltaroch motstandare, om dess fortsatta lyskraft i en tid da dentycks domd att ga under.

Vår fotboll och Världens industri är skildringar av en skiktad och splittrad fotbollsvärld vid brytpunkten, av de sista åren innan vi slutligen spränger den rangliga hängbron över helvetesgapet. Här finns de karaktäristiska reportagen och personporträtten, men här finns också en övergripande teckning av något stort och viktigt som är på väg att ta slut och försvinna. I över 150 år har det funnits en sport med namnet fotboll. Nu måste den lära sig att samexistera med sin svåraste motståndare - en kraftfull kolonisatör som också kallas fotboll.

ERIK NIVA [f. 1978] är en svensk sportjournalist på Sportbladet och Viasat Fotboll. Niva har tilldelats Svenska Fans stora läsarpris Guldskölden 25 gånger, vunnit Publicistklubbens pris Guldpennan och blivit utsedd till Årets sportjournalist av Sportjournalisternas Klubb i Stockholm.