Bläddra

Pojken som åt ikapp med jätten

Köp här

Pojken som åt ikapp med jätten

Köp här


Pojken som åt i kapp med jätten är en nordisk folksaga. Sagan har berättats muntligt och finns därför i flera varianter. En liknande berättelse finns i den nordiska mytologin. Åskguden Tor hade blivit bestulen på sin hammare. Han klädde ut sig som brud, lurade jätten Trym och tog tillbaka Mjölner, hammaren.

Handlingen
De tre bröderna skulle hjälpa sin far med att hugga ved. I skogen bodde en stor och farlig jätte. När den äldste sonen började hugga kom jätten fram och skrek. Sonen la benen på ryggen och sprang hem och ville aldrig mer gå ut i skogen. När den andre sonen skulle försöka så gick det precis på samma sätt. Då bestämde sig den yngste sonen för att försöka. De andra skrattade åt honom för de trodde inte att han skulle klara av jätten.
Den lille pojken packade sin ryggsäck. Han tog fågelburen där han hade en liten fågel som han fångat och la ner i säcken. Eftersom hans mor höll på att ysta bad han om att få en bit ost. Den rullade han i askan så att den såg ut som en gråsten och så gav han sig iväg.
När jätten vaknade av yxhuggen skrek han: "Om du fäller träd i min skog så slår jag ihjäl dig." Men pojken svarade: "Om du inte håller tyst ska jag krama dig lika hårt som jag kramar vattnet ur den här stenen!" och så kramade han osten så att vasslan skvätte. Jätten blev rädd men pojken sa:"Ska vi tävla?" Det var jätten med på. De tävlade om vem som kunde hoppa högst, kast längst och äta mest"
Med list och fusk lyckas pojken besegra den väldige jätten. Han kunde till slut komma hem med en stor skatt som jätten hade i berget. .