Bläddra

Bild & Bubbla. 194

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Illustrationskonst och kommersiell konst Illustrationskonst: tecknade serier Kommersiell konst och design Konst Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt Tecknade romaner och tecknade serier: läsguider och kritik Tecknade romaner, serier och skämtteckningar
Köp här

Bild & Bubbla. 194

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Illustrationskonst och kommersiell konst Illustrationskonst: tecknade serier Kommersiell konst och design Konst Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt Tecknade romaner och tecknade serier: läsguider och kritik Tecknade romaner, serier och skämtteckningar
Köp här
I Bild & Bubbla nummer 194 träffar vi bland annat serieskaparen Sara Granér – som nyligen utkom med den kritikerrosade boken »All I Want for Christmans is planekonomi«, följer Simon Rohrmüller (»Watchmench«) till den amerikanska seriefestivalen WOW Comics, får en inblick i den gamla klassikern »Willy på äventyr« med mera. Numret innehåller även en intervju i serieform med Kalle Anka-tecknaren Don Rosa. Bildsektionen i tidskriften utgörs av opublicerade teckningar, skisser och målningar av Sara Granér.

Innehållsförteckning Bild & Bubbla 194

Redaktionen läser: Bild & Bubblas redaktion berättar om vad de läst den senaste tiden.

Aktuellt: Affären »Tintingate« var över på en förmiddag, men debatten om serier och censur fortsatte.

Aktuellt: Millenniumtrilogin som serier. Stieg Larssons böcker blir serier, i två helt olika projekt som båda lovar att bjuda på unika tolkningar.

Aktuellt: Joe Kubert 1926–2012. Vi minns Joe Kubert (»Tarzan«, »Sgt. Rock«) som nyligen gick bort efter ett långt liv i seriernas tjänst.

Aktuellt: Svensken Henrik Jonsson har gått på Joe Kubert School och debuterade nyligen som Batman-tecknare.

Aktuellt: AltCom 2012. Projektledaren och serieskaparen Mattias Elftorp berättar i en fotoserie om hur det gick på seriefestivalen AltCom.

Willy på äventyr: »Willy på äventyr« är en serie som ger många läsare nostalgiska minnen och kan vara världens äldsta äventyrsserie.

Krönika: Serieskaparen Jenny Tavaroc rapporterar i serieform från Baltic Comics Festival, en intressant polsk seriefestival.

Serieintervju: Farbror Dons liv. En intervju i serieform med en av världens mest kända Disney-tecknare, av Fredrik och Hanna Strömberg.

Tecknarglamour: kaos, kladd, ordning & original hos Lisa Ewald. Lisas serier syns bland annat i tidningar som Bang och Galago.

Seriereportage: Bokmässan i Göteborg 2012. Johnie Ekman, serieskapare och projektassistent på Seriefrämjandets Seriescen, berättar om hur det gick till på Bokmässans mest aktiva scen.

Mjuka nallar, hård satir – intervju med Sara Granér. Sara Granérs serier och skämtteckningar verkar finnas överallt. På några få år har hon slagit igenom och i det närmaste blivit folklig, trots sin skarpa ton.

Bildsektion: Sara Granér. Sara har grävt djupt i sina högar av original och låtit redaktionen välja bilder från hela hennes karriär.

Att möta Döden med ett gapskratt – Aurora Walderhaug intervjuas. Walderhaugs serier har börjat synas lite varstans, i Utopi, Fantomen samt den norska Nemi-tidningen.

Seriereportage: Big Wow! Comicfest 2012. Simon Rohrmüller har varit inbjuden gäst på den amerikanska seriefestivalen Big Wow! och berättar om sina erfarenheter, i serieform.

Recension: Döda rummet – Strindbergs sista drömspel. Per Demervalls och Ola Skogängs serieroman »Döda rummet« utspelar sig i en alternativ verklighet i vilken ryktena om Strindbergs död är milt sagt överdrivna.

Recension: Största möjliga allvar. Serieskaparen Gunnar Krantz blickar tillbaka på början av sin tid som professionell inom seriebranschen.

Recension: Klara, färdiga, manga! Antologin »Klara, färdiga, manga!« lyfter fram ett antal lovande svenska talanger i genren av svenska serieskapare som inspirerats av asiatiska serier.

Recension: De anhöriga. Pelle Forshed, mest känd för serien »Stockholmsnatt«, ger sig i kast med en annan del av det moderna Sverige: äldrevården.

Recension: Strindberg för dig som har bråttom. Serieskaparen och formgivaren Nicolas Krizan recenserar Henrik Langes bok om Strindberg, och gör det i form av en serie.

Seriekrönika: Serier är inte din grej? Den svenska serieskaparen med pseudonymen Doraya berättar, i serieform, om hur man övertygar en person som inte läser serier om mediets förträfflighet.

Fanzin – vardag, mörker, monster… och onani: Skapade i den norra nattens mörker blev temat för denna omgångs fanzin vardag, mörker och monster. Och så onani.

Föreningsnytt – Seriefrämjandet då och nu: 2012 var ett hektiskt år för Seriefrämjandet då vi deltog i den offentliga debatten, försvarade seriernas plats i samhället, producerade vandringsutställningar med mera.